Druppelladers voor accu 6 volt

Als u weet dat uw voertuig is uitgerust met een 6V-accu, is het verstandig hier rekening mee te houden bij de aanschaf van een acculader. Voor 6V-accu’s hebben we daarom een speciale categorie met 6V-druppelladers aangemaakt.

In welke voertuigen vind ik een 6V-accu?
Een 6V-accu komt relatief weinig voor. U vindt ze in sommige scooters of brommers (al hebben deze meestal een 12V-accu) maar meestal zitten ze in oldtimers. Bent u in het bezit van een wat oudere auto, kijk dan goed welke accu er is ingebouwd.

Onderhoud van uw 6V-accu
Voor de meeste voertuigen met een 6V-accu zal gelden dat u er wellicht niet al te frequent mee rijdt. Een oldtimer bijvoorbeeld, wordt doorgaans alleen gedurende een beperkte periode in het jaar gebruikt. Het onderhoud van de accu is in dat geval van groot belang. Als een accu lang niet wordt gebruikt wordt, ontlaadt deze (met alle gevolgen van dien).

De voordelen van een druppellader
Een druppellader wordt ook wel een onderhoudslader genoemd. Dit omdat de lader de accu als het ware onderhoudt. En dat is precies wat u wil wanneer u een voertuig niet heel frequent gebruikt. Een procesgestuurde druppellader gaat na of en hoeveel lading een accu nodig heeft. Als de accu vol is, zal de druppellader overgaan in een onderhoudsstand om ze de accu in optimale conditie te houden, ook in de periodes dat de accu niet wordt gestart. Dit verhoogt de levensduur van uw accu. Een druppellader kan bovendien op de accu van uw voertuig aangesloten blijven. Ideaal dus, als u uw oldtimer enkele weken of maanden in de garage laat staan.

De keuze voor een druppellader voor een 6V accu
Hoe weet u nou welke 6 volt acculader u moet kiezen? U kunt natuurlijk kiezen voor een echte 6 volt lader, zoals deze CTEK XC 0.8. Echter, u kunt er ook voor kiezen een lader aan te schaffen die ook voor een 12V-accu geschikt is. Een 12V-accu vindt u namelijk in de meeste moderne personenauto’s. Met een gecombineerde 6/12 volts druppellader kunt u dus zowel uw oldtimer áls uw ‘gewone’ auto opladen en dat is wel zo handig. Wilt u ook 24V-accu’s kunnen laden? Kies dan voor een lader die zowel 6V, 12V en 24V-accu’s kan laden, zoals de Telwin Pulse 30. Deze krachtige laders zorgen er ook voor dat een 6 of 12V-accu sneller geladen kan worden.

Andere zaken om op te letten bij uw keuze
Naast het voltage spelen ook andere kenmerken een rol bij uw keuze voor een druppellader. Het is namelijk ook van belang dat u kijkt naar de capaciteit waarvoor de acculader geschikt (uitgedrukt in Ah) moet zijn en het type accu (loodzuur, lithium, droog/nat, enzovoort). 

CTEK acculader XC 0.8 (6V / 0,8A)