Druppelladers voor natte Loodzuur accu

Zoals u in dit artikel kunt lezen, onderscheiden we verschillende soorten accu’s. De meest gemaakte scheiding is die tussen natte en droge accu’s. Binnen de natte accu’s is de loodzuuraccu het meest bekend. Een natte loodzuuraccu wordt bijvoorbeeld veel in auto’s gebruikt.

Wat is een natte loodzuuraccu?
Een natte loodzuuraccu bestaat uit water, zwavelzuur en lood. Omdat ze niet volledig gesloten zijn en er zich vloeistof in bevindt, dient u ze altijd rechtop te verplaatsen (en te monteren) om zo lekkage te voorkomen. Als u de accu van uw voertuig bekijkt en u ziet duidelijk vloeistof zitten, dan weet u dat het een natte loodzuuraccu betreft. Een natte loodzuuraccu is daarnaast te herkennen aan de los te schroeven accudopjes bovenop de accu.

Let op: er zijn ook zogenaamde droge loodzuuraccu’s. Hieronder vallen bijvoorbeeld gelaccu’s en AGM accu’s.

Loodzuuraccu, startaccu, semitractie-accu, (vol)tractie-accu
Binnen de categorie natte loodzuuraccu’s maken we weer onderscheid tussen startaccu’s, een semitractie-accu en (vol)tractie-accu’s. Meer uitgebreide informatie over deze typen accu’s leest u in dit artikel.

Druppellader voor het onderhoud van een loodzuuraccu
Wanneer u weet dat uw voer- of vaartuig een natte loodzuuraccu bevat, kunt u nadenken over het juiste onderhoud van uw accu. Een druppellader is hiervoor bijzonder geschikt. Elke accu zal namelijk in verloop van tijd gaan ontladen, wat schade kan berokkenen aan de accu. Goed onderhoud van uw accu is dus van groot belang. Een druppellader is voorzien van geavanceerde technologie die ervoor zorgt dat de accu bijgeladen wordt indien nodig. Het laden gaat stapsgewijs, waardoor nooit teveel of te weinig geladen wordt. Het spreekt voor zich dat dit zowel de capaciteit als de levensduur van de accu ten goede komt.

Welke druppellader gebruik ik voor een natte loodzuuraccu?
Welke druppellader heeft u nodig voor het laden van een natte loodzuuraccu? Bij het kiezen van een druppellader voor een loodzuuraccu is het allereerst van belang om te kijken naar het voltage (6, 12 of 24 volt waarbij 12 volt het meest gangbaar is). Verder kijkt u naar het aantal ampère-uur (Ah) van de accu. Uiteraard kunnen daarnaast ook budget en voorkeur voor een bepaald merk meespelen in uw keuze.

In de categorie druppelladers voor natte loodzuuraccu’s vindt u alle geschikte druppelladers handig bij elkaar.

CTEK MXS 5.0 (12V / 0,8A - 5A)