Hoe accu opladen zonder stroom

Het kan voorkomen dat uw voer- of vaartuig ergens gestald staat waar geen stroom aanwezig is. Dit kan een probleem zijn omdat bijna alle accu- en druppelladers stroom nodig hebben om de accu op te laten of te onderhouden. Vooral als uw voer- of vaartuig langere tijd gestald staat (en dus niet gebruikt wordt) is onderhoud van de accu belangrijk.

Als er op de plek waar uw voer- of vaartuig geen stroom aanwezig is, zijn er een paar dingen die u kunt doen om de accu toch te onderhouden. We bespreken ze in dit artikel één voor één.

1. Maak gebruik van een druppellader op zonne-energie
In het assortiment van Druppellader.com vindt u ook enkele druppelladers op zonne-energie. Deze laders komen zeer handig van pas wanneer er geen stroom aanwezig is op de stalplek van uw auto, motor, caravan, boot of camper. U kunt een dergelijke lader, net als een gewone druppellader, permanent op de accu aangesloten laten. Aandachtspunt is wel dat er voldoende zonlicht moet zijn om de accu geladen te houden. Houdt hier dus rekening mee met het positioneren van het zonnepaneel.

2. Haal de accu uit het voer- of vaartuig en laadt deze thuis op
U kunt er ook voor kiezen de accu uit uw voer- of vaartuig te halen en deze thuis te laden of te onderhouden. Onderhoud van de accu is van belang, helemaal als een accu langere tijd niet gebruikt wordt. Als u de accu verwijdert en thuis bewaart kun u deze gewoon onderhouden met een standaard druppellader. Let bij de keuze van de druppellader wel op het voltage van de accu, de capaciteit en het type accu. Het nadeel van de accu thuis onderhouden is dat het uitbouwen (en later weer inbouwen) van een accu veel werk kan zijn. Ga dus goed na of de accu makkelijk toegankelijk en te verwijderen is. Anders kunt u misschien beter voor een andere optie kiezen.

3. (Druppel)laden met behulp van een andere 12V-accu
De laatste optie voor het laden/onderhouden van een accu is met behulp van een andere 12V-accu. U heeft dan een 12V-bronaccu, een DC naar DC acculader/druppellader en de doelaccu (de accu in uw eigen voer- of vaartuig) nodig. Het nadeel van deze optie is dat ook de tweede accu eens in de zoveel tijd geladen moet worden.

Telwin Optimate Solar