Welke druppellader voor mijn motor?

Op zoek naar een druppellader voor uw motor? En vraagt u zich af welke u moet hebben? Op deze pagina vindt u een toelichting op druppelladers voor deze motorvoertuigen op twee wielen, met advies over welke merken en laders voor u een goede keuze kunnen vormen.

Waarschijnlijk bent u bij het lezen van dit artikel al op de hoogte van het nut, of beter gezegd de noodzaak van een druppellader voor de motor. Zeker als de motor een tijdje stilstaat en zeker bij sterke kou, is doorlopend, pulserend bijladen een must voor het gezond houden van de accu. Met als resultaat een optimale capaciteit en levensduur.

 

Druppellader voor de motoraccu

 

Automatisch uw motoraccu blijvend gezond houden
In tegenstelling tot een pure acculader die enkel gericht is op het volladen tot u dit proces zelf stopzet, zorgt juist een druppellader - letterlijk druppelsgewijs - voor een blijvend goede conditie van de motoraccu. Dit type lader wordt daarom ook vaak onderhoudslader genoemd. Een druppellader laadt nooit te veel of te weinig, zeker niet als het een processor gestuurde variant is. En u hoeft er - maar dat wist u al - niet bij te blijven staan.

Terug naar de vraag: welke druppellader is een goede optie voor uw motor? Houd hierbij rekening met de volgende zaken. Weet als eerste om welk type accu het gaat: is het een natte accu (loodzuur), GEL, Calcium (Ca/Ca), AGM, onderhoudsvrije (MF) of Lithium-Ion accu? Zie daarnaast de capaciteit van de accu, uitgedrukt in ampère-uur (Ah). En weet vanzelfsprekend ook om welk voltage het gaat. De meeste druppelladers zijn er voor accu's op 6 volt, 12 volt en/of 24 volt, vaak gecombineerd. Een 12 volt-druppellader komt het meest voor. Bij een oudere motor met 6V accu hoort een 6 volt-druppellader om deze accu perfect te kunnen laten presteren. Want dit laatste kan alléén met een acculader die er precies voor is gemaakt. 

Voor het onderhouden van de accu van uw motor kunnen we de volgende druppelladers adviseren. Als eerste de CTEK XS 0.8: dit is de kleinste 12V lader van dit onder motorrijders populaire merk. De lader levert zoals de titel al doet vermoeden 0,8A en is sterk in het beschermen van de elektronica van uw motor.

Een andere tip is de Tecmate OptiMate 1. Deze blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid en is een volledig automatische lader voor alle types 12V-loodzuuraccu’s, accu's met STD-vuldoppen, gesloten accu's (MF), onderhoudsvrije accu's en GEL-accu's. De Tecmate OptiMate 1 zorgt via een microprocessor voor het optimaliseren van vermogen en levensduur van de motoraccu.

Zie ook de iets goedkopere Telwin Defender 8: een intelligente onderhoudslader voor alle soorten droge en natte 6 / 12V lood-zuur accu’s. Deze Telwin druppelllader herbergt een elektronische regeling van de laadstroom en heeft een automatisch mechanisme voor onderbreking en herstart.

Waar nieuwe elektrische fietsen tegenwoordig haast altijd voorzien zijn van een lithium accu, is dit bij een motor zelden het geval. Heeft uw motor echter wél een lithium accu dan hoort daar ook een goede lithium druppellader bij. Denk in dat geval aan de CTEK Lithium XS of de Optimate Lithium 0.8.

Overzicht druppelladers voor accu van motor
In deze webshop is er een aparte categorie druppelladers voor de motor. Daar vindt u nog veel meer geschikte laders, van genoemde merken als CTEK, Telwin en Tecmate Optimate. U vindt ze er voor alle soorten accu-capaciteiten in Ah, voor alle typen accu's, voor de diverse voltages en er is ook een aanbod aan snelladers. De druppelladers die u er ziet, voldoen uitstekend voor de kleine 12V motoraccu's. Daarbij is het goed te weten dat ook zwaardere druppelladers die in het menu staan bij druppelladers voor de auto en bijvoorbeeld laders voor een lichte vrachtwagen, meestal ook prima zijn voor het onderhoudsladen van deze kleinere (motor)batterijen.