Zo werkt zonnestroom: uitleg opwekken zonne-energie

Weten hoe zonnestroom wordt opgewekt? Zo zitten zonnepanelen in elkaar: lees het hier. Hoe kun je met een zonnepaneel zonne-energie opwekken, hoe verloopt dat proces? Informatie over zonnecellen, silicium, elektronen, geladen deeltjes en méér.

Ten eerste antwoord op de vraag: waaruit is een zonnepaneel opgebouwd? Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Deze zijn doorgaans gemaakt van silicium, meestal twee dunne laagjes, met elk een verder net iets andere samenstelling. Hierdoor heeft het ene laagje een overschot aan elektronen (negatief geladen deeltjes), en de ander juist een tekort. Elektronen hebben de neiging van het laagje met een overschot te bewegen naar het laagje met een tekort, en worden daarbij geholpen door de energie uit het zonlicht. Kort gezegd zetten de fotovoltaïsche cellen (pv cellen) het zonlicht op deze manier om in gelijkstroom (DC: Direct Current): elektrische stroom met een constante richting, van een positieve naar negatieve pool.

Gelijkstroom wordt wisselstroom

Via elektronische geleiders in de cellen vervolgt deze elektrische stroom zijn weg naar de omvormer, die de gelijkstroom omzet in wisselstroom (AC, alternating current). Deze heeft een periodiek wisselende richting en is de soort stroom die ook uit het reguliere stopcontact komt. Gelijkstroom is namelijk niet als zodanig te gebruiken voor allerhande apparaten die met het stopcontact verbonden zijn. De omvormer wordt zo dicht mogelijk bij de daglichtpanelen geplaatst, ook bijvoorbeeld op de boot of camper.

Vermogen (Wp), omvormer en temperatuur

Via zonnepanelen is het dus mogelijk om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Daarbij wordt het vermogen in principe uitgedrukt in watt, maar omdat de hoeveelheid zonlicht fluctueert, is bij zonnepanelen sprake van Watt-piek (Wp): het maximale vermogen. De opbrengst van een zonnepaneel is overigens mede afhankelijk van de temperatuur: hoe hoger de temperatuur, hoe minder energie kan worden opgewekt. Om te voorkomen dat de hoeveelheid graden Celsius oploopt, moet er voldoende ruimte achter en onder de panelen zijn voor doorstroming van lucht. Dit geldt eveneens voor de omvormer. Ook de omvormer neemt namelijk af in effectiviteit als deze te warm wordt.

Hoe zit een zonnepaneel (van buiten) in elkaar?

Zonnepanelen gaan lang mee: denk daarbij al gauw aan een periode van vijfentwintig jaar. Wel neemt de energie-opbrengst gaandeweg langzaamaan af. De zonnecellen worden binnen het paneel solide en uiteraard waterdicht bijeengehouden door het frame. Dit is doorgaans gemaakt van aluminium en voorzien van veiligheidsglas, bestand tegen hoge temperaturen en slecht weer. De plaat heeft een coating die reflectie afwendt en vuil afstoot, zodat het zonlicht optimaal zijn werk kan doen.

 

Disclaimer
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is Druppellader.com niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan Druppellader.com, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.

 

Lees meer
Filter uw producten



Mastervolt Solar ChargeMaster SCM60 MPPT-MB
Mastervolt Solar ChargeMaster SCM60 MPPT-MB
Solar laadregelaar Mastervolt SCM60 MPPT-MB
 
De Mastervolt Solar ChargeMaster SCM60 MPPT-MB is een geavanceerde hoogwaardige MPPT solar laadregelaar met een hoog rendement en uitermate geschikt voor middelgrote tot grote systemen.

€679,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 1