Scheidingstransformator/ Scheidingstrafo

Een scheidingstransformator. Wat is de functie ervan? Een scheidingstransformator voorkomt elektrolytische corrosie bij aansluiting op de walstroom. De transformator scheidt hiertoe het boordnet van het walstroomnet.

Daarnaast zorgt een scheidingstransformator voor een veilig elektrisch boordnet, op de boot of op het schip.

Scheidingstransformatoren voor de verschillende wattages en ampèrages voorkomen dus elektrolytische corrosie en vergroten de veiligheid aan boord. Maar hoe werkt dat nou: elektrolytische corrosie? En hoe kan de scheidingstrafo dit oplossen?

Elektrolytische corrosie ontstaat door het natuurlijke potentiaal verschil tussen verschillende metalen. Dit resulteert in galvanische spanning. Bevinden twee van deze metalen zich in één geleidende vloeistof? Zoals bij een boot of een schip het geval zal zijn, in het sterk geleidende, zoete zeewater? Dan zullen deze metalen elektrisch met elkaar verbonden zijn.

Binnen deze stroom zal het minst edele metaal daardoor worden aangetast. Dat zal leiden tot sterke, elektrolytische, corrosie. Deze aantasting zal bijvoorbeeld inwerken op de schroef, schroefas, de afsluiters en andere metalen delen van een boot. En mogelijk zelfs op een stalen of aluminium scheepshuid. Om dat te voorkomen, is het gebruikelijk om zink anodes te monteren. Zink is een minder edel metaal, en dat leidt dan letterlijk en figuurlijk de corrosie af van de andere metalen delen.

De rol van de scheidingstrafo

Het installeren van een scheidingstransformator kan elektrolytische corrosie voorkomen. Het kan van het boordnet een volledig gescheiden elektrisch net maken, met een eigen aarde en aardlekschakelaar. Vervangt een scheidingstrafo daarmee de zink anodes, de oplossing zoals hiervoor beschreven? Nee, dat niet. Zink anodes blijven, naast het gebruik van een scheidingstransformator, noodzakelijk om – zeker ook tijdens de vaart – de aantasting van schroef, schroefas, afsluiters en andere metalen bootdelen te voorkomen.

Waarom biedt een scheidingstransformator meer veiligheid aan boord?

Een walstroomaansluiting zonder aarde en aardlekschakelaar is levensgevaarlijk. Daarom moeten, bij aansluiting van het schip op de walstroom, alle metalen delen verbonden zijn met de aarddraad van de walaansluiting. De aardlekschakelaar zal dan de stroom onderbreken als er een lekstroom of kortsluiting ontstaat naar de metalen delen van het schip. Zonder randaarde en zonder aardlekschakelaar kan zowel de boot als het omliggende water anders onder levensgevaarlijke spanning komen te staan.

Echter, juist door die aardverbinding met de wal en via eventuele walaansluitingen van andere boten, zal de elektrolytische corrosie sterk toenemen. Als gevolg daarvan kunnen vocht en elektrolytische potentialen de aardlekschakelaar veelvuldig in werking doen treden, zelfs direct na verbinding met de walstroom. Dit leidt tot onveilige en onwerkbare situaties. Daarom is het ’t beste om via de installatie van een scheidingstrafo te zorgen voor een optimale veiligheid in het elektrisch boordnet.

 

Scheidingstransformator schematisch

 

Wat doet de scheidingstransformator

De scheidingstransformator draagt energie over aan het boordnet zonder rechtstreeks elektrisch contact met het walstroomnet. Een ringkern transformator zet de elektriciteit om in magnetisme, om deze vervolgens weer om te zetten in elektriciteit. De zogeheten nul-leiding van de secundaire zijde van de transformator is hiertoe verbonden met de behuizing en de massa van het schip (alle metalen delen). Bij een eventuele elektrische storing zal een aardlekschakelaar of een zekering dan in werking treden. Zie de schematische afbeelding. Deze geeft het verschil weer tussen een opstelling zónder en mét scheidingstrafo, bij aansluiten van een boot of schip op walstroom.Lees meer
Filter uw producten


Victron scheidingstransformator 3600W 115/230V
Victron scheidingstransformator 3600W 115/230V
Deze Victron scheidingstransformator 3600W 115/230V zorgt ervoor dat elektrolytische corrosie niet kan ontstaan bij aansluiting op de walstroom doordat het boordnet gescheiden wordt van het walstroomnet. Het vergroot tevens de veiligheid in uw boordnet.

€604,95

Informatie
Mastervolt Mass GI 3.5
Mastervolt Mass GI 3.5
Scheidingstransformator 3500 W
 
Met de Mastervolt Mass GI 3.5 maakt u een veilige verbinding tussen uw schip en de walinstallatie. Het is een essentieel onderdeel van uw elektrische installatie. Deze galvanische elektrische scheiding voorkomt elektrische corrosie van metalen onderdelen.

€1.164,95

Informatie
SALE Victron scheidingstransformator 7000W 230V / 32A
Victron scheidingstransformator 7000W 230V / 32A
Deze Victron scheidingstransformator 7000W 230V / 32A zorgt ervoor dat elektrolytische corrosie niet kan ontstaan bij aansluiting op de walstroom doordat het boordnet gescheiden wordt van het walstroomnet. Het vergroot tevens de veiligheid in uw boordnet.

€924,95 €899,95

Informatie
SALE Victron scheidingstransformator 3600W Auto 115/230V
Victron scheidingstransformator 3600W Auto 115/230V
Deze Victron scheidingstransformator 3600W Auto 115/230V zorgt ervoor dat elektrolytische corrosie niet kan ontstaan bij aansluiting op de walstroom doordat het boordnet gescheiden wordt van het walstroomnet. Het vergroot tevens de veiligheid in uw boordn

€749,95 €624,95

Informatie
SALE Mastervolt IVET 6
Mastervolt IVET 6
Scheidingstransformator 6000 W
 
Met de Mastervolt IVET 6 maakt u een veilige verbinding tussen uw schip en de walinstallatie. Het is een essentieel onderdeel van uw elektrische installatie. Deze galvanische elektrische scheiding voorkomt elektrische corrosie van metalen onderdelen.

€1.499,95 €1.439,95

Informatie
SALE Mastervolt IVET 3.5
Mastervolt IVET 3.5
Scheidingstransformator 3500 W
 
Met de Mastervolt IVET 3.5 maakt u een veilige verbinding tussen uw schip en de walinstallatie. Het is een essentieel onderdeel van uw elektrische installatie. Deze galvanische elektrische scheiding voorkomt elektrische corrosie van metalen onderdelen.

€999,95 €929,95

Informatie
SALE Mastervolt Mass GI 7
Mastervolt Mass GI 7
Scheidingstransformator 7000 W
 
Met de Mastervolt Mass GI 7 maakt u een veilige verbinding tussen uw schip en de walinstallatie. Het is een essentieel onderdeel van uw elektrische installatie. Deze galvanische elektrische scheiding voorkomt elektrische corrosie van metalen onderdelen.

€1.999,95 €1.904,95

Informatie
SALE Mastervolt IVET 4.5
Mastervolt IVET 4.5
Scheidingstransformator 4500 W
 
Met de Mastervolt IVET 4.5 maakt u een veilige verbinding tussen uw schip en de walinstallatie. Het is een essentieel onderdeel van uw elektrische installatie. Deze galvanische elektrische scheiding voorkomt elektrische corrosie van metalen onderdelen.

€1.099,95 €1.049,95

Informatie
SALE Victron scheidingstransformator 2000W 115/230V
Victron scheidingstransformator 2000W 115/230V
Deze Victron scheidingstransformator 2000W 115/230V zorgt ervoor dat elektrolytische corrosie niet kan ontstaan bij aansluiting op de walstroom doordat het boordnet gescheiden wordt van het walstroomnet. Het vergroot tevens de veiligheid in uw boordnet.

€495,95 €411,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 1