Zo werkt zonnestroom: uitleg opwekken zonne-energie

Weten hoe zonnestroom wordt opgewekt? Zo zitten zonnepanelen in elkaar: lees het hier. Hoe kun je met een zonnepaneel zonne-energie opwekken, hoe verloopt dat proces? Informatie over zonnecellen, silicium, elektronen, geladen deeltjes en méér.

Ten eerste antwoord op de vraag: waaruit is een zonnepaneel opgebouwd? Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Deze zijn doorgaans gemaakt van silicium, meestal twee dunne laagjes, met elk een verder net iets andere samenstelling. Hierdoor heeft het ene laagje een overschot aan elektronen (negatief geladen deeltjes), en de ander juist een tekort. Elektronen hebben de neiging van het laagje met een overschot te bewegen naar het laagje met een tekort, en worden daarbij geholpen door de energie uit het zonlicht. Kort gezegd zetten de fotovoltaïsche cellen (pv cellen) het zonlicht op deze manier om in gelijkstroom (DC: Direct Current): elektrische stroom met een constante richting, van een positieve naar negatieve pool.

Gelijkstroom wordt wisselstroom

Via elektronische geleiders in de cellen vervolgt deze elektrische stroom zijn weg naar de omvormer, die de gelijkstroom omzet in wisselstroom (AC, alternating current). Deze heeft een periodiek wisselende richting en is de soort stroom die ook uit het reguliere stopcontact komt. Gelijkstroom is namelijk niet als zodanig te gebruiken voor allerhande apparaten die met het stopcontact verbonden zijn. De omvormer wordt zo dicht mogelijk bij de daglichtpanelen geplaatst, ook bijvoorbeeld op de boot of camper.

Vermogen (Wp), omvormer en temperatuur

Via zonnepanelen is het dus mogelijk om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Daarbij wordt het vermogen in principe uitgedrukt in watt, maar omdat de hoeveelheid zonlicht fluctueert, is bij zonnepanelen sprake van Watt-piek (Wp): het maximale vermogen. De opbrengst van een zonnepaneel is overigens mede afhankelijk van de temperatuur: hoe hoger de temperatuur, hoe minder energie kan worden opgewekt. Om te voorkomen dat de hoeveelheid graden Celsius oploopt, moet er voldoende ruimte achter en onder de panelen zijn voor doorstroming van lucht. Dit geldt eveneens voor de omvormer. Ook de omvormer neemt namelijk af in effectiviteit als deze te warm wordt.

Hoe zit een zonnepaneel (van buiten) in elkaar?

Zonnepanelen gaan lang mee: denk daarbij al gauw aan een periode van vijfentwintig jaar. Wel neemt de energie-opbrengst gaandeweg langzaamaan af. De zonnecellen worden binnen het paneel solide en uiteraard waterdicht bijeengehouden door het frame. Dit is doorgaans gemaakt van aluminium en voorzien van veiligheidsglas, bestand tegen hoge temperaturen en slecht weer. De plaat heeft een coating die reflectie afwendt en vuil afstoot, zodat het zonlicht optimaal zijn werk kan doen.

 

Disclaimer
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is Druppellader.com niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan Druppellader.com, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.

 

Lees meer
Filter uw productenTopSolar kabel zwart 4mm² per meter
TopSolar kabel zwart 4mm² per meter
Deze TopSolar 4mm² kabel kan worden gebruikt voor het aansluiten van zonnepanelen op wisselstroom - of gelijkstroom invertors/ laadregelaars. Deze kabel is zowel geschikt voor gebruik binnen als buiten.
TopSolar kabel rood 6mm² per meter
TopSolar kabel rood 6mm² per meter
Deze TopSolar 6mm² kabel kan worden gebruikt voor het aansluiten van zonnepanelen op wisselstroom - of gelijkstroom invertors/ laadregelaars. Deze kabel is zowel geschikt voor gebruik binnen als buiten.
Solinq MC4 connector set (male en female)
Solinq MC4 connector set (male en female)
De Solinq MC4 connectoren zijn bedoeld om uw zonnepanelen onderling te koppelen of aan te sluiten op uw solar laadregelaar. Een zonnepaneel dient op de juiste manier gekoppeld en aangesloten te worden en dat kan met deze MC4 connectoren.
SALE Victron BlueSolar PWM-Light 12/24V-10A
Victron BlueSolar PWM-Light 12/24V-10A
De Victron BlueSolar PWM-Light 12V/24V 10A werkt op basis van PWM techniek en biedt een goede oplossing om accu’s te laden door middel van zonne-energie.

€29,95 €22,49

Informatie
SALE Victron BlueSolar PWM-Light 12/24V 20A
Victron BlueSolar PWM-Light 12/24V 20A
De Victron BlueSolar PWM-Light 12V/24V 20A werkt op basis van PWM techniek en biedt een goede oplossing om accu’s te laden door middel van zonne-energie.

€36,95 €33,95

Informatie
SALE Victron BlueSolar 20Wp poly
Victron BlueSolar 20Wp poly
Dit Victron BlueSolar Polykristallijn zonnepaneel levert een vermogen van 20Wp bij 12V (Open klemspanning (Voc): 21,96 Volt ). U kunt hiermee bijvoorbeeld een kleine 12V laden en onderhouden.

€40,95 €34,95

Informatie
SALE Victron BlueSolar 30Wp poly
Victron BlueSolar 30Wp poly
Dit Victron BlueSolar Polykristallijn zonnepaneel levert een vermogen van 30Wp bij 12V (Open klemspanning (Voc): 21,8 Volt ). U kunt hiermee bijvoorbeeld een kleine 12V laden en onderhouden.

€45,95 €41,95

Informatie
SALE Victron BlueSolar 30Wp mono
Victron BlueSolar 30Wp mono
Dit Victron BlueSolar Monokristallijn zonnepaneel levert een vermogen van 30Wp bij 12V. U kunt hiermee bijvoorbeeld een kleine 12V laden en onderhouden.

€56,95 €43,95

Informatie
Victron BlueSolar PWM Pro 12/24V-20A
Victron BlueSolar PWM Pro 12/24V-20A
De Victron BlueSolar PWM Pro werkt op basis van PWM techniek en biedt een goede oplossing om accu’s te laden door middel van zonne-energie. De PWM Pro laadcontroller is tevens volledig programmeerbaar.
Victron BlueSolar 45Wp poly
Victron BlueSolar 45Wp poly
Dit Victron BlueSolar Polykristallijn zonnepaneel levert een vermogen van 45Wp bij 12V (Open klemspanning (Voc): 22,9 Volt ). U kunt hiermee bijvoorbeeld een kleine 12V laden en onderhouden.
SALE Victron BlueSolar 60Wp poly
Victron BlueSolar 60Wp poly
Dit Victron BlueSolar Polykristallijn zonnepaneel levert een vermogen van 60Wp bij 12V (Open klemspanning (Voc): 23,1 Volt ). U kunt hiermee bijvoorbeeld een kleine 12V laden en onderhouden.

€74,95 €59,95

Informatie
SALE Victron BlueSolar 55Wp mono
Victron BlueSolar 55Wp mono
Dit Victron BlueSolar Monokristallijn zonnepaneel levert een vermogen van 55Wp bij 12V. U kunt hiermee bijvoorbeeld een 12V accu laden en onderhouden.

€89,95 €64,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 3