Victron MPPT laadregelaar

Druppellader.com levert alles van Victron, waaronder de Victron MPPT laadregelaars. Dit doen we vanuit voorraad of met een uiterst geringe leveringstermijn. We hebben hiervoor rechtstreeks contact met de distributeur zelf. Victron Energy is een Nederlands merk van producten als MPPT laadregelaars, acculaders, omvormers, accu's en meer. Vanwege de hoge kwaliteit, levensduur en betrouwbaarheid, en vanwege de verregaande toepassings- en combinatiemogelijkheden voor vele kleine én grote, robuuste systemen, is Victron een veel verkocht merk.

Op deze pagina's staan alle Victron MPPT's. Dit type laadregelaar (de Maximum Power Point Tracker) heeft een hogere aanschafprijs dan PWM laadregelaars, maar haalt het maximale vermogen uit zonnepanelen. Zeker bij grotere systemen levert dat binnen redelijke tijd een hoger netto rendement op.

Wat doet een laadregelaar?
Een laadregelaar verzorgt de juiste elektrische stroom, met de juiste laadspanning, van het zonnepaneel naar de betreffende accu. Het is een onmisbare schakel aangezien dit apparaat zowel overspanning als onderspanning van de accu proactief tegengaat. De laadregelaar houdt bovendien, bij het bepalen van de juiste spanning, rekening met het type accu.

Wat doet een laadregelaar, zoals van Victron?
Een MPPT regelaar zet het vermogen uit zonnepanelen om; zodanig dat het met de geleverde elektrische stroom maximaal aan de actuele spanningsbehoefte van de accu voldoet.

Victron MPPT: goede keus bij grotere systemen

U kunt de MPPT laadregelaar zoals van Victron aansluiten op een zonnepaneel met een hogere nominale spanning dan de accuspanning zelf. De MPPT regelaar haalt een maximaal laadrendement voor de accu uit de panelen, ook bij minder zonlicht. Het rendement van een (weliswaar bij aanschaf duurdere) MPPT is tot wel 30 procent hoger dan dat van een PWM. Bij grote en/of meerdere, in serie geschakelde zonnepanelen is een (Victron) MPPT laadregelaar normaliter de juiste keus. Immers, deze heeft een veel grotere energieopbrengst dan een PWM.

Victron MPPT laadregelaar en zonnepanelen efficiënt aansluiten

Iedereen die een systeem met zonnepanelen aanlegt, wil een optimaal rendement. De juiste uitvoering / het meest passende model met de benodigde capaciteit van de MPPT is van belang, maar allereerst óók de meest efficiënte manier van aansluiten van de zonnepanelen. De vraag is: hoe doe je dat, hoe bereken je die beoogde legpuzzel? Voor het antwoord daarop hebben we een uitgebreid artikel beschreven. U vindt het op onze andere website via deze link (let op, opent in nieuwe browser): Zonnepanelen aansluiten.

Zoveel mogelijk opbrengst verkrijgen aan zonnestroom, tegen zo laag mogelijke kosten en investering? Dat kan alleen als je weet welke panelen je moet gebruiken, hoe je deze efficiënt neerlegt en schakelt, welke laadregelaar je nodig hebt en waarop je verder nog moet letten. Elke situatie vraagt daarbij om maatwerk, met inachtneming van deze basisprincipes:

Basisregel 1: volledige balans
Het zonnesysteem kan alleen maar optimaal werken als de gehele opstelling volledig in evenwicht is. Het gaat daarbij ook om de balans in relatie tot de laadregelaar(s). Bij meerdere panelen is het vaak ‘puzzelen’ richting het beste rendement. Zo is er de vraag in hoeverre je de panelen in serie moet schakelen of juist parallel. Gelukkig is dat te berekenen. Hoe, dat leggen we verderop uit.

Basisregel 2: minimum voltage
Het laden kan alleen maar van start gaan als het voltage uit het zonnepaneel duidelijk hoger is dan het voltage van de accu. Dat komt omdat de laadregelaar de spanning altijd wat zal verlagen (en nooit het tegenovergestelde). Dat verschil – het spanningsverlies – moet dus worden gecompenseerd. In het geval van een op te laden thuisaccu van 12 volt, moet er uit het zonnepaneel minimaal zo’n 15 volt komen. Bij een 24 volt accu moet de uitgangsspanning van de panelen ongeveer 30 volt zijn. En bij een accu van 48 volt kan het laden met solar überhaupt pas beginnen bij een uitgangsvoltage van minimaal ongeveer 60 volt.

Basisregel 3: gelijke zonligging
Gebruik voor één en dezelfde laadregelaar alleen maar panelen die in precies dezelfde hoek liggen ten opzichte van de zon. Anders gezegd: gebruik voor elk zonnepaneel of een reeks zonnepanelen die liggen onder een andere hoek ten opzichte van de zon, altijd een afzonderlijke laadregelaar. Een bekend voorbeeld zijn de panelen op weerszijden van een schuin dak. Zo’n situatie vereist derhalve (minimaal) twee laadregelaars. Let op, zelfs bij slagschaduw is één laadregelaar niet toereikend, omdat de regelaar zal aanslaan op slechts het minst presterende zonnepaneel.

Basisregel 4: identieke panelen
Schakel binnen één systeem altijd exacte dezelfde zonnepanelen aan elkaar. Wissel dus nooit met model en capaciteit. Ook hier geldt dat een exacte balans een must is voor optimale prestaties. Het is daarom géén goed idee om bijvoorbeeld op een later moment een extra paneel te plaatsen van een ander type. Evenmin moet je panelen met verschillend wattage met elkaar mixen. Stel, je gebruikt een exemplaar van 150W en een van 100W. Dan zul je, als beide solar panelen zijn aangesloten op één en dezelfde laadregelaar, slechts maximaal 100W aan vermogen kunnen benutten.

Basisregel 5: wijze van schakelen
In serie schakelen of parallel is níet van invloed op het totale vermogen van de zonnepanelen, maar wél op het voltage, amperage en de laadefficiëntie. Stel, je hebt twee zonnepanelen van elk 150W. Of je die nu in serie schakelt of parallel, voor het totale vermogen (300W) maakt dat niet uit. Wel voor het voltage en het amperage. In de bekende formule Vermogen = Voltage x Ampère (P = U x I) ligt het vermogen hier vast: dat is de genoemde 300W. Het benodigde ‘opstartvoltage’ is bij een 12V accu zoals gezegd 15. Daarmee kunnen we dan het amperage berekenen: 300W = 15V maal… 20A.

En bij een 24V accu kom je uit op een amperage van 10A. Namelijk, bij een 24V accu is het minimale voltage om te kunnen laden 30V – zoals eerder beschreven. Daar krijg je dan de rekensom van 300W = 30V maal… de genoemde 10A. Die wetenschap kan je helpen bij het kiezen van de benodigde laadregelaar.

Zonnepanelen aansluiten met welke (Victron) MPPT laadregelaar?

Een voorbeeld. Stel, je hebt een zonnepaneel van 150 Wattpiek. Welke laadregelaar heb je dan nodig?

Wil je hiermee een 12V accu laden? In onze basisregels lees je dat dit vraagt om een zonnepaneel-spanning van ongeveer 15V. Bereken dan eerst met welk amperage dit gepaard gaat, uitgaande van een maximale laadopbrengst van het paneel. Daarvoor is er de al genoemde formule (P = U x I). Dat leidt hier tot de rekensom van 150W = 15V x A, waarbij het amperage (A) dus neerkomt op 10. Daarmee weten we alvast dat de laadregelaar minimaal 10A laadvermogen moet hebben.

Daarmee gaan we, in deze Situatie 1, als volgt verder met de open klemspanning. Deze is te vinden achterop het zonnepaneel. Het betreft de maximale open-circuitspanning, aangeduid in Voc. Deze is bijvoorbeeld 22; een gangbaar voltage bij een zonnepaneel van 150Wp.

Op de laadregelaar staat ook welke open klemspanning deze maximaal aankan. Let op: dit maximum mag nooit worden overschreden! Anders gaat de laadregelaar simpelweg kapot.

Voorbeeld
De keuze voor de laadregelaar zou dus kunnen vallen op bijvoorbeeld de Victron MPPT Smart Solar 75/10. Bij de benaming van dit product staat de ‘75’ voor de maximale open klemspanning die het kan ontvangen. Dit getal is duidelijk hoger dan 22V, dus in dit geval prima. Nogmaals, om blijvende schade aan de laadregelaar te voorkomen: in dit voorbeeld mag de Voc nooit boven de 75 uitkomen! Daarnaast is er dus ook de ‘10’ in de titel van deze Victron. Dat getal staat voor het laad-amperage – bij 12, 24 of 48V. Deze Victron kan dus 10A laden bij alle drie de voltages.

Zonnepanelen in serie of parallel aansluiten?

Een andere veelvoorkomende vraag bij het aansluiten van zonnepanelen is: moet je deze in serie schakelen of parallel?

Een betere vraag is echter: wannéér moet je deze in serie schakelen, respectievelijk parallel? Ook een mix is natuurlijk mogelijk. Het antwoord is daarbij altijd afhankelijk van hoe je het maximale rendement kunt behalen. Daarbij spelen factoren mee zoals de zon- en schaduwsituatie, de benodigde hoeveelheid panelen / vermogen, de grootte van de accu en, onder meer, de kosten zoals die van de laadregelaar.

Voorbeeld met vier zonnepanelen
We gaan weer uit van een voorbeeld. Stel, je hebt vier maal één zonnepaneel van 22V(OC). Zou je deze in serie schakelen dan komt het uiteindelijke voltage uit op een totaal 88. Immers, één van de allerbelangrijkste regels bij het aaneenschakelen van spanning is:

• In serie schakelen verhoogt het voltage – het amperage blijft gelijk.
• Parallel schakelen verhoogt het amperage – het voltage blijft dan gelijk.

Voorbeeld
Het Voc van 88 van de in serie geschakelde panelen komt boven de 75 uit. Daarmee is het duidelijk dat deze opstelling niet geschikt is voor een laadregelaar zoals de MPPT 75/10. Die gaat dan immers hoogstwaarschijnlijk kapot. Geheel in serie schakelen is dan geen optie. Maar wat als je de vier zonnepanelen (van 22V elk) in een vierkant legt? Dus twee in serie en twee parallel? Daarmee komt het voltage op 2 x 22V = 44V. Op die manier kan het wel!

Noot: panelen leg je altijd neer in vierkant of rechthoek of alléén parallel dan wel alléén in serie. Een opstelling zoals in een L-vorm kan ook, maar vereist altijd een extra laadregelaar.

Uitdaging: zo hoog mogelijke Voc
Als je die lijn doortrekt, zou je denken dat het simpelweg beter is om meteen maar alle panelen parallel te schakelen. Het voltage neemt dan überhaupt niet meer toe… Zodat je in principe nooit te maken hebt met een te hoge Voc voor de laadregelaar. Dat klopt. Alleen: het is juist altijd de uitdaging om, binnen de mogelijkheden van de regelaar, een zo hoog mogelijke Voc te bereiken. En daarvoor is ook de vierkante opstelling niet per se het slimst.

 

Zonnepanelen in serie of parallel aansluiten

 

Victron MPPT laadregelaar kopen of andere producten van dit merk?

Wij zijn specialist in het merk Victron. Naast de MPPT laadregelaars geldt dat voor alle andere producten van dit merk. De acculaders, druppelladers, lithium laders in combinatie met omvormers en uitgebreide Smart laad- en monitoropties, behoren tot de meest geavanceerde opties op dit gebied. Een Victron acculader kan een lader zijn, een combinatie van oplader met omvormer of een solar combinatie van acculader / druppellader met omvormer en MPPT. Victron laders staan bekend om de robuuste kwaliteit, hoge capaciteit, elektronische adaptieve laadfunctionaliteiten en het geautomatiseerd behalen van de beste laadkwaliteit. Alle producten van Victron zijn direct of zo goed als direct leverbaar via deze shop, óók de MPPT laadregelaars en andere producten van dit merk die elders niet, lastig of pas over lange te tijd te verkrijgen zijn.

 

Lees meer
Filter uw producten




















SALE Victron BlueSolar MPPT 75/10
Victron BlueSolar MPPT 75/10
De Victron BlueSolar MPPT 75/10 Solar Laadregelaar is een snelle laadregelaar die u op uw 12V of 24V zonnepanelen kunt aansluiten. De BlueSolar MPPT 75/10 levert een efficiënte en hoge opbrengst.

€64,95 €44,95

Informatie
SALE Victron BlueSolar MPPT 75/15
Victron BlueSolar MPPT 75/15
De Victron BlueSolar MPPT 75/15 Solar Laadregelaar is een snelle laadregelaar die u op uw 12V of 24V zonnepanelen kunt aansluiten. De BlueSolar MPPT 75/15 levert een efficiënte en hoge opbrengst.

€69,95 €49,95

Informatie
SALE Victron SmartSolar MPPT 100/20 12V, 24V en 48V
Victron SmartSolar MPPT 100/20 12V, 24V en 48V
De Victron SmartSolar MPPT 100/20 Solar Laadregelaar is een snelle laadregelaar die u op uw 12V, 24V of 48V accu kunt aansluiten. De SmartSolar MPPT 100/20 levert een efficiënte en hoge opbrengst en bedient u met uw telefoon.

€130,95 €89,95

Informatie
SALE Victron BlueSolar MPPT 100/30
Victron BlueSolar MPPT 100/30
De Victron BlueSolar MPPT 100/30 Solar Laadregelaar is een snelle laadregelaar die u op uw 12V of 24V zonnepanelen kunt aansluiten. De BlueSolar MPPT 100/30 levert een efficiënte en hoge opbrengst.

€134,95 €114,95

Informatie
SALE Victron SmartSolar MPPT 75/10
Victron SmartSolar MPPT 75/10
De Victron SmartSolar MPPT 75/10 Solar Laadregelaar is een snelle laadregelaar die u op uw 12V of 24V zonnepanelen kunt aansluiten. De SmartSolar MPPT 75/10 levert een efficiënte en hoge opbrengst en bedient u met uw telefoon.

€89,95 €59,95

Informatie
SALE Victron SmartSolar MPPT 75/15
Victron SmartSolar MPPT 75/15
De Victron SmartSolar MPPT 75/15 Solar Laadregelaar is een snelle laadregelaar die u op uw 12V of 24V zonnepanelen kunt aansluiten. De SmartSolar MPPT 75/15 levert een efficiënte en hoge opbrengst en bedient u met uw telefoon.

€79,95 €64,95

Informatie
SALE Victron SmartSolar MPPT RS 450/100-Tr
Victron SmartSolar MPPT RS 450/100-Tr
De Victron SmartSolar MPPT RS 450/100-Tr is een 48V zonnelader laadt en onderhoudt uw accu's met de nieuwste en snelste technologie. Hierdoor zijn uw accu's snel goed geladen en verder zorgt dit voor een langere levensduur van de accu's.

€1.195,95 €943,95

Informatie
SALE Victron SmartSolar MPPT 100/50
Victron SmartSolar MPPT 100/50
De Victron SmartSolar MPPT 100/50 Solar Laadregelaar is een snelle laadregelaar die u op uw 12V of 24V zonnepanelen kunt aansluiten. De SmartSolar MPPT 100/50 levert een efficiënte en hoge opbrengst en bedient u met uw telefoon.

€224,95 €179,95

Informatie
SALE Victron BlueSolar MPPT 100/50
Victron BlueSolar MPPT 100/50
De Victron BlueSolar MPPT 100/50 Solar Laadregelaar is een snelle laadregelaar die u op uw 12V of 24V zonnepanelen kunt aansluiten. De BlueSolar MPPT 100/50 levert een efficiënte en hoge opbrengst.

€209,95 €174,95

Informatie
Victron SmartSolar MPPT 100/30
Victron SmartSolar MPPT 100/30
De Victron SmartSolar MPPT 100/30 Solar Laadregelaar is een snelle laadregelaar die u op uw 12V of 24V zonnepanelen kunt aansluiten. De SmartSolar MPPT 100/30 levert een efficiënte en hoge opbrengst en bedient u met uw telefoon.

€124,95

Informatie
Victron BlueSolar MPPT 100/15
Victron BlueSolar MPPT 100/15
De Victron BlueSolar MPPT 100/15 Solar Laadregelaar is een snelle laadregelaar die u op uw 12V of 24V zonnepanelen kunt aansluiten. De BlueSolar MPPT 100/15 levert een efficiënte en hoge opbrengst.
SALE Victron SmartSolar MPPT 150/45
Victron SmartSolar MPPT 150/45
De Victron SmartSolar MPPT 150/45 - Solar Laadregelaar is een snelle laadregelaar die u op uw 12V, 24V, 36V of 48V systeem kunt aansluiten. De SmartSolar MPPT 150/45 - levert een efficiënte en hoge opbrengst.

€399,95 €214,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 4