Omschakelautomaat

Waartoe dient een omschakelautomaat, in de context van elektrische stroomvoorziening? Dit apparaat is er om te kunnen switchen van AC bron, bij het voeden van de aangesloten elektrische apparatuur. Het heeft de functie om te kunnen (helpen) schakelen vanuit netspanning, stroom van een generator / aggregaat of walstroom, naar AC-voeding vanuit een omvormer. Een omschakelautomaat kunt u ook tegenkomen met als aanduiding een Transfer Switch, bypass switch of omschakelsysteem.

Valt bijvoorbeeld de 230V basisnetspanning om welke reden dan ook weg? Dankzij de tussenkomst van de omschakelautomaat kan de bron van de 230V levering dan naadloos wisselen, zoals naar voeding vanuit de omvormer. Daardoor zal de aangesloten apparatuur gewoon door blijven werken, zonder dat deze tijdelijk zonder stroom komt te zitten. De omschakelautomaat – in enige vorm – is ook noodzakelijk om te voorkomen dat er netspanning komt te staan op de uitgang van de omvormer, waardoor deze defect kan raken.

Omschakelautomaten voor specifieke toepassingen

De kern van de functie van een omschakelautomaat hebben we net beschreven. Dat laat onverlet dat er veel verschillende zijn. Sommige omschakelautomaten of Transer Switches zijn toegespitst op gevoelige apparatuur zoals laptops en andere devices, waarbij een ultrasnelle omschakeling nog belangrijker kan zijn om géén data te verliezen. Het zal daarbij echt kunnen gaan om milliseconden.

Aanleidingen voor een omschakelautomaat om in werking te treden

De actuele bron of voeding (de vaste stroombron of de alternatieve) waarmee het apparaat op enig moment wordt gevoed, kan afhankelijk zijn van meerdere situaties. De omschakelautomaat zal bijvoorbeeld in werking treden als de spanning van de prioriteitsvoeding onder een drempelwaarde raakt. Of als de frequentie van die voorkeursvoeding onder of juist boven de drempelwaarde raakt. Daarmee blijft echter nog altijd de gewenste prioriteitsvoeding overeind; de omschakelautomaat zal dan ook weer automatisch daarnaartoe terugschakelen zodra dat kan. Bijvoorbeeld als de prioriteitsvoeding de spannings- en frequentie-drempelwaarde weer lang genoeg stabiel op peil heeft (denk daarbij doorgaans aan een seconde of dertig).

Welke omschakelautomaat?

Welke omschakelautomaat? Dat hangt sterk af van de toepassing, de zwaarte van het systeem, het voltage en het ampèrage onder andere. De reeks aan omschakelautomaten is behoorlijk uitgebreid. Zo zijn er veel nuances in het type toepassing, en ook zijn er veel functionaliteiten die wel of niet onderdeel van de omschakelautomaat kunnen uitmaken. Van de sterkte van de stroomdoorgifte en het spanningsbereik tot aan het aantal AC-ingangen, en van Transfer Switches voor lichte apparatuur (zoals computers) tot zware apparatuur (zoals wasmachines en elektrische motoren): laat u altijd goed informeren. Dat kan om te beginnen via de productinformatie en handleidingen die te vinden zijn bij de omschakelautomaten op deze site.

 

Lees meer
Filter uw producten

SALE Victron Zigbee naar RS485 converter
Victron Zigbee naar RS485 converter
Met deze Victron Zigbee naar RS485 converter/ adapter converteert u seriële data naar draadloze communicatie en kunt u het aangesloten apparaat via Zigbee monitoren. De Zigbee to RS485 converter heeft een bereik van 1600 meter.

€151,95 €119,95

Informatie
SALE Victron Smart BMS CL 12-100
Victron Smart BMS CL 12-100
Deze Victron Smart BMS CL 12-100 lithium BMS beschermt uw dynamo tegen overbelasting en ontworpen voor 12V-systemen. Het zal de dynamo, oplaadbronnen of DC-toepassingen ontkoppelen bij laagspanning, hoogspanning of overtemperatuur.

€249,95 €174,95

Informatie
Mastervolt Masterswitch 5 kW
Mastervolt Masterswitch 5 kW
Omschakelsysteem 5 kW
 
De Mastervolt Masterswitch 5 kW is een omschakelsysteem dat het stroomaanbod van elektriciteitsnet, generator of omvormer regelt. Het selecteert automatisch de juiste energiebron op het juiste moment.

€279,95

Informatie
SALE Victron Filax-2 230V/50Hz-240V/60Hz omschakelautomaat
Victron Filax-2 230V/50Hz-240V/60Hz omschakelautomaat
De Victron Filax is een ultrasnelle omschakelautomaat die is ontwikkeld voor het omschakelen van gevoelige apparatuur, zoals bijvoorbeeld een computer, van de ene AC bron naar de andere. Uw computer blijft probleemloos werken tijdens omschakelen.

€329,95 €289,95

Informatie
Victron Transfer Switch 5kVA/230V
Victron Transfer Switch 5kVA/230V
Deze Victron Transfer Switch is een snelle omschakelautomaat die is ontwikkeld voor het schakelen van apparatuur van de ene AC bron naar de andere. De voorkeur voeding zal meestal een generator of walstroom zijn en de alternatieve voeding een omvormer.

€299,95

Informatie
Victron Transfer Switch 10kVA/230V
Victron Transfer Switch 10kVA/230V
Deze Victron Transfer Switch is een snelle omschakelautomaat die is ontwikkeld voor het schakelen van apparatuur van de ene AC bron naar de andere. De voorkeur voeding zal meestal een generator of walstroom zijn en de alternatieve voeding een omvormer.

€399,95

Informatie
SALE Mastervolt Masterswitch 10 kW
Mastervolt Masterswitch 10 kW
Omschakelsysteem 10 kW
 
De Mastervolt Masterswitch 10 kW is een omschakelsysteem dat het stroomaanbod van elektriciteitsnet, generator of omvormer regelt. Het selecteert automatisch de juiste energiebron op het juiste moment.

€549,95 €529,95

Informatie
SALE Mastervolt Mass Systemswitch 16 kW
Mastervolt Mass Systemswitch 16 kW
Omschakelsysteem 16 kW
 
De Mastervolt Mass Systemswitch 16 kW is een omschakelsysteem dat het stroomaanbod van elektriciteitsnet, generator of omvormer regelt. Het selecteert automatisch de juiste energiebron op het juiste moment.

€1.449,95 €1.399,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 1