Mobiele power stations

Een mobiel power station is een onafhankelijke stroombron die je overal mee naartoe kunt nemen. Het biedt veel meer oplaadkracht, capaciteit en toepassingen dan een eenvoudige powerbank. De basis van draagbare power stations is een lithium batterij. Deze is in veel gevallen oplaadbaar via onder meer een zonnepaneel, zodat je gewoon off-grid kan blijven. De mobiele power station heeft meestal verschillende aansluitingen: één of meer stopcontact(en) en USB-connecties, evenals een sigarettenaansteker en/of DC-uitgang(en). Aangezien een omvormer al geïntegreerd is, kun je er zowel 12V als 230V apparaten rechtstreeks op aansluiten. Afhankelijk van de capaciteit kan de compacte, mobiele powerpack stroom leveren tot aan grote elektrische verbruikers, zoals een vrieskist, televisie, koffiezetapparaat en groot elektrisch gereedschap. Ook kunnen sommige van deze grotere powerpacks 12V accuvoertuigen en -toepassingen een startboost geven.

Welke benamingen zijn synoniem voor dit product?

Een power station of aaneen geschreven: powerstation, is te vinden onder meerdere synoniemen. De bekendste en meest gebruikte termen voor dit mobiele laadproduct zijn:

 • Offgrid powerstation
 • Portable powerstation
 • Draagbare powerstation
 • Mobiele powerstation
 • Solar powerstation
 • Solar generator
 • Power Pack
 • Grote powerpack
 • Grote powerbank
 • Mobiele stroomstation
 • Draagbaar stroomstation
 • Engels: mobile power station

Op Druppellader.com spreken we voornamelijk over de mobiele power station.

Een mobiele power station: wat kun je ermee laden, starten en van stroom voorzien?

Medebepalend voor het wel of niet kopen van een mobiele powerpack is welke apparaten, devices en voertuigen je ermee kunt opladen, van stroom voorzien of kunt startboosten.

Een draagbaar power station biedt duidelijk veel meer toepassingen dan een eenvoudige powerbank. Deze laatste is nog veel compacter, in je binnenzak te steken en bedoeld voor het acculaden van een smartphone, tablet of maximaal een laptop.

De powerpacks zoals die we tonen op deze pagina, gaan veel en veel verder. Hier geven we voorbeelden van wat een mobiel power station kan doen als het gaat om stroom leveren, acculaden en, als gezegd, bij sommige exemplaren met groot vermogen, zelfs startboosten.

De kleinere draagbare power stations zijn over het algemeen geschikt voor bijvoorbeeld:

 • Smartphone
 • Joystick
 • Geluidsdragers
 • Laptops en schermen
 • Koffiezetapparaat
 • Vrieskistje
 • En vele overige elektrische apparaten

De mobiele powerpacks met een wat grotere capaciteit zijn ook geschikt voor:

 • Bijvoorbeeld televisies en elektrisch gereedschap; van boorgereedschap tot cirkelzaag.

En de meest krachtige, maar nog altijd compacte power stations kunnen bovendien:

 • Bijvoorbeeld grotere koelkasten en elektrische gereedschap zoals een kettingzaag van stroom voorzien.

Kortom, het mobiele stroomstation is er voor veel doeleinden. Van toepassingen voor ontspanning (zoals op de camping en bij het vissen) tot aan voeding van apparaten zoals werkgereedschap. Bij de grotere varianten is er ook een booster laadmogelijkheid; voor benzine en dieselvoertuigen zoals scooter, jetski, motor, auto, SUV en aanverwante voertuigen.

 

Mobiele powerpack

Toepassingen

Zowel tijdens buitenactiviteiten, kampeervakanties als bijvoorbeeld bij professionele werkzaamheden komt het mobiele power station vaak van pas. De apparatuur in je camper van stroom voorzien? Een back-up voor stroom of startboosten bij de hand hebben? Zo’n mobiel stroomstation standaard bij je in de auto? Op tijdelijke werklocaties zonder stroom tóch je elektrisch gereedschap opgeladen kunnen gebruiken? De visboot opladen? Een 12V accuvoertuig boosten? Het zijn allemaal handige, praktische gebruiksvoorbeelden van de powerstation.

Boosterfunctie

Meerdere draagbare powerpacks zijn in staat om een voertuig met 12V accu in enkele seconden via een hoge startstroom te startboosten.

Waaruit bestaat het gemiddelde mobiele power station?

De basis van een mobiele powerpack is de oplaadbare accu. Dit is een lithium batterij in de variant zoals LiPo of LiFePO4 / LFP. Verder is er een omvormer, geïntegreerd in het stroomstation: veelal is dat een Pure Sine Wave-omvormer (PSW). Bij veel van de varianten is eveneens een MPPT laadregelaar een vast onderdeel, met het oog op het aansluiten van een zonnepaneel. In dat geval is het tussenvoegen van een MPPT niet meer nodig.

Verder bestaat het mobiele stroomstation uit een brede range aan connectoren, toegespitst op meerdere soorten elektronische apparaten, mogelijk uit een boosterfunctie, en een monitorfunctie gecombineerd met LCD-scherm en LED. Deze laatste geeft extra verlichtings- en SOS-mogelijkheden voor indien dat handig of noodzakelijk blijkt te zijn. Daarnaast zijn er verschillende accessoires leverbaar, zoals bijvoorbeeld laadkabels.

Mobile power station

Welke aansluitingen zitten er op een mobiel power station?

De gemiddelde draagbare powerpack heeft zoals gezegd meerdere soorten connectoren. Voor elk apparaat en elk voltage is deze oplaadbare voedingsaccu geschikt. Denk aan meerdere USB A & C aansluitingen waaronder voor quick charge, een 230V netlader / AC stopcontact (Type C / E / F / G / I), 12V sigarettenaansteker en een of meerdere DC-plugs.

Hoe compact, licht of zwaar is een draagbaar power station?

Compact zijn ze zeker: de mobiele power stations, zeker voor de multifunctionele kenmerken ervan. De goede ‘meeneembaarheid’ geldt hoe dan ook voor in bijvoorbeeld de auto. Toch is een dergelijke grotere powerpack duidelijk groter en zwaarder dan een – niet vergelijkbare – powerbank voor de kleinere toepassingen. Een power station steek je niet in je binnenzak. De gemiddelde afmetingen zijn al gauw minimaal zo’n 30 bij 20 bij 30 centimeter. En het gewicht loopt in grote lijnen uiteen van ongeveer 5 tot zo’n 20 kilogram. Gezien de ruime toepassingen ervan is het alles-in-een power station hiermee desondanks absoluut compact te noemen. Bovendien zijn ze bijna altijd voorzien van een draaghendel.

Hoe laad je een mobiel power station op?

Ook – en juist – een mobiele powerpack kan uiteindelijk niet zonder stroom. Het draagbare power station zelf laad je op via het reguliere 230V stopcontact of via 12V, zoals in de auto. Bijbehorende laadkabels worden meegeleverd. Maar wellicht nog belangrijker is - mits het exemplaar er geschikt voor is - de solar laadmogelijkheid waarmee je het mobiele stroomstation tussentijds op peil houdt.

Mobiel laadstation met zonnepaneel

Wil je volledig duurzaam en off-grid laden, opladen en boosten met je mobiele power station? En deze dus zelf ook off-grid bijladen of opgeladen houden? Dat kan, en dat is precies ook één van de grote voordelen van dit product. Je kunt het stroomstation zelf opgeladen houden met een solar paneel. Bijvoorbeeld met een eveneens lichte, compacte variant. Zo'n meeneem paneel is vaak opvouwbaar en bovendien makkelijk neer te zetten, in de meest gunstige zonlichthoek. Is de onmisbare MPPT laadregelaar al geïntegreerd in het station, dan is het alleen nog een kwestie van aansluiten met de bijbehorende kabel.

Zonnepaneel mobiel powerstation

Houd er wel rekening mee dat de stroomverbruiker – het aangesloten apparaat – niet méér en sneller stroom verbruikt dan de energietoevoer via solar bij kan houden. De capaciteit ervan is vanzelfsprekend ook afhankelijk van de zonsterkte op betreffende dag(en). Hoe dan ook, als back-up zijn er dus altijd nog de traditionele, vaste 230V of 12V oplaadmogelijkheden.

Hoe lang duurt het opladen? En hoe lang doe je met een laadbeurt?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het type en de capaciteit. Denk, in grote lijnen en afhankelijk van de maximale capaciteit van het stroomstation, aan een oplaadtijd van zo’n 7 tot 12 uur, op basis van solar laden met een gemiddeld sterke, Nederlands zonlicht. Hoe lang je met een 'volle tank' doet, hangt echt af van het vermogen van de powerpack (zie ook de afzonderlijke productbeschrijvingen en kW-specificaties) en de energiebehoefte van de aangesloten apparatuur.

Aan welke prijscategorieën moet je bij een mobiel power station denken?

Het spreekt voor zich dat niet eenduidig antwoord te geven is op de vraag: “Wat kost een mobiel power station?”. Behalve het merk, de bouw- en algehele kwaliteit en de precieze soorten uitgangen en overige functies, speelt in de prijsvorming met name ook de capaciteit een grote rol. Echter, in grote lijnen kun je zeggen dat de prijs van een draagbare power station grofweg zal variëren van zo’n 300 euro tot enkele duizenden euro’s ex btw.

Zie ook de voordelige prijzen van mobiele power stations hier op deze website:

 

Lees meer
Filter uw productenGYS Mobiel Power Station POWER PACK 520
GYS Mobiel Power Station POWER PACK 520
De Power Pack 520 is een draagbare power station met krachtige lithium accu en pure sinus omvormer. Geschikt voor een continue 12V spanning en 230V voeding. Opslagcapaciteit 20Ah/518 Wh. Dit mobiele power station voedt en laadt vele elektrische apparaten.

€714,95

Informatie
GYS Mobiel Power Station POWER PACK 1300
GYS Mobiel Power Station POWER PACK 1300
De Power Pack 1300 is een mobiele power station met krachtige LiFePO4 accu en PSW omvormer. Goed voor 12V spanning en 230V voeding, 1000W gelijkstroom en 2000W boost. Opslagcapaciteit 50Ah/1280Wh. Houdt ook grote apparaten overal opgeladen en functioneel.

€1.899,95

Informatie
GYS Mobiel Power Station POWER PACK 1500
GYS Mobiel Power Station POWER PACK 1500
De Power Pack 1500 is een mobiele power station met krachtige LiFePO4 accu en PSW omvormer. Goed voor 12V spanning en 230V voeding, 1000W gelijkstroom en 2000W boost. Opslagcapaciteit 55Ah/1408Wh. Houdt ook grote apparaten overal opgeladen en functioneel.

€2.099,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 1