Energy Storage System (ESS): wel of niet?

Wanneer is het zinvol om een Energy Storage System (ESS) te gebruiken? Het aanleggen van een ESS biedt voordelen in de volgende situaties.

Een energieopslagsysteem slaat elektrische energie op en kan deze later weer afgeven wanneer dat nodig is. ESS'en worden vaak gebruikt in combinatie met duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie.

Wanneer een ESS?

Een ESS is geschikt voor thuisgebruik waarbij u zelf duurzame energie wilt opwekken, opslaan en gebruiken. Denk aan zelfverbruik van opgewekte energie, het opzetten van een back-upsysteem met zonne-energie, het combineren van zelfverbruik en het opbouwen van een energiereserve. Denk bovendien aan het terugleveren aan het elektriciteitsnet.

De opgebouwde accucapaciteit kan worden gebruikt voor zelfverbruik en back-updoeleinden. Zo'n back-upsysteem is handig tijdens stroomstoringen en biedt flexibiliteit in het gebruik van zonne-energie. Een belangrijk kenmerk van een ESS is namelijk dat deze het mogelijk maakt om apparaten continu van energie te voorzien. Zelfs wanneer de zon niet schijnt of wanneer er anders te weinig direct beschikbare zonne-energie zou zijn. Dit dankzij het gebruik van een thuisaccu.

En wanneer niet?

Als het gaat om 'wanneer niet', zijn situaties van toepassing waarin het systeem volledig onafhankelijk moet kunnen zijn van het elektriciteitsnetwerk. Denk aan off-grid systemen voor boten, auto's of afgelegen locaties.

Een ESS is ook niet geschikt voor systemen met een omvormerprioriteit, ook wel bekend als 'intentioneel eilandbedrijf'. Dit zijn systemen die niet zijn gekoppeld aan het reguliere elektriciteitsnet en daardoor kwetsbaar zijn voor storingen. Een ESS in deze situaties vereist een anti-eilandbedrijfbeveiliging, die vaak al ingebouwd is in producten van bijvoorbeeld Victron.

Welke soorten Energy Storage Systems (ESS) zijn er?

Er zijn verschillende types energieopslagsystemen voor thuis, zoals een ESS met MPPT zonnelader, een ESS met netgekoppelde omvormer, een combinatie van beide, of een ESS met een generator als back-upfunctie.

Wanneer kiest u voor een ESS met MPPT zonnelader? Als u voornamelijk bijvoorbeeld alleen 's ochtends en 's avonds energie verbruikt, kan een MPPT effectiever zijn dan een netgekoppelde omvormer. Die laatste zet zonne-energie namelijk eerst om van DC naar AC en weer terug, wat tot verliezen van 20 tot 30 procent kan leiden. Een MPPT is daarentegen tot 99% efficiënt, wat vooral bij dit soort kleiner energieverbruik tot uiting komt.

Alle Victron MPPT-zonneladers zijn geschikt voor een Victron ESS, of het nu modellen zijn met een VE.Direct-poort of een VE.Can-poort.

Wanneer is een ESS met netgekoppelde omvormer handig? Als het grootste deel van het energieverbruik overdag plaatsvindt, is een netgekoppelde omvormer efficiënter. Denk aan kantoren met airconditioning: na een (zeer efficiënte) omzetting naar AC kan de opgewekte energie direct gebruikt worden voor bijvoorbeeld de airco.

Overweeg een MPPT-zonnelader of een Fronius PV-omvormer met Zero Feed-in-functie als u geen energie teruglevert. Dit zorgt voor een stabielere systeemwerking. Met de Fronius Zero Feed-in voor netgekoppelde omvormers kan het ESS de uitgangsstroom van de omvormer continu monitoren en actief regelen.

Wat betreft een ESS met een generator als back-up: het is mogelijk om een ESS zo in te stellen dat deze samenwerkt met een dieselgenerator voor noodsituaties bij langdurige stroomstoringen. Let op dat de configuratie speciale aandacht vereist voor de elektriciteitsnetcode en stroomuitvaldetectie.

 

 

In- en uitschakelen van teruglevering werkt anders bij een ESS met MPPT zonnelader dan bij een ESS met netgekoppelde omvormer.

Bij een ESS met MPPT zonnelader kunt u de teruglevering van PV-voeding aan- en uitschakelen via het CCGX-menu onder 'Energy Storage Systems'.

Bij een ESS met netgekoppelde omvormer gebeurt de teruglevering van zonne-energie automatisch; hiervoor zijn geen instellingen of aanpassingen nodig. Wilt u echter geen teruglevering, dan kunt u een Fronius netgekoppelde omvormer met de Fronius Zero Feed-in-functie gebruiken.

Belangrijk: gebruik geen netgekoppelde omvormers van andere merken in een No-feed-in-systeem, want dat kan problemen veroorzaken. Gebruik ook niet de Hub-2-assistent als alternatieve methode, want een niet-volmaakte installatie kan zelfs leiden tot uitval van het systeem.

Welke spullen zijn nodig om een Energy Storage System (ESS) te installeren?

Een ESS heeft minimaal deze onderdelen nodig:

  • Zonnepanelen: de basis van het ESS bestaat uit één of meerdere zonnepanelen.
  • Omvormer / acculader: dit is het hart van het energieopslagsysteem voor thuis. De MultiPlus-II is hiervoor ideaal.
  • GX apparaat: om het systeem te beheren is een GX nodig, zoals de Color Control GX (CCGX) van Victron. Hiermee kunt u het systeem lokaal en op afstand monitoren, via het Victron VRM Portal en de VRM App.
  • Accu: een essentieel onderdeel van een ESS is de opslagaccu voor thuis. Welke accu's hiervoor geschikt zijn, leest u verder in het volgende hoofdstuk.


Optioneel zijn:

  • Accumonitor
  • Netstroommeter
  • PV-installatie (zonnepanelen)


Wat doen de ESS componenten en hoe werken ze?

Zonnepanelen

Zonnepanelen nemen zonlicht op en zetten het om in elektriciteit dankzij fotovoltaïsche cellen. Deze cellen werken als kleine energie-distilleerders, halen fotonen uit het zonlicht en creëren zo elektrische spanning. Met de juiste setup, inclusief een omvormer, is die spanning omzetbaar in bruikbare energie om al uw elektrische apparaten van stroom te voorzien.

Omvormer/lader

Wat betreft de omvormer/acculader (zoals de Victron MultiPlus II), die vormt de basis van uw thuisenergie-opslagsysteem. Victron Energy biedt een paar goede opties, zoals de MultiPlus of Quattro. De gekozen modellen moeten wel voldoen aan specifieke eisen, zoals het hebben van twee AC-uitgangen en een geavanceerde microprocessor.

De MultiPlus-II steekt er als optie bovenuit voor een ESS. Hij heeft alle relevante functies van de MultiPlus en nog meer, zoals een dubbele AC-ingangsontkoppelingsrelais. Dit zorgt ervoor dat hij aan alle netcodenormen voldoet voor het terugleveren van stroom. Bovendien biedt de MultiPlus-II extra capaciteit rondom PowerControl en PowerAssist.

GX apparaat

Wat is een GX apparaat en wat doet het binnen het Energy Storage System? Om een Victron ESS te monitoren, hebt u de Victron Color Control GX nodig. Dit is een controlepaneel met een gebruiksvriendelijk display. De CCGX is verbonden met het VRM Online Portal via internet, maar kan ook via ethernet of een thuisnetwerk worden aangesloten. Als er geen Wifi of LAN beschikbaar is, slaat de CCGX de gegevens tijdelijk intern op, op een externe kaart of USB-drager. Deze bestanden kunnen vervolgens worden geanalyseerd met de VictronConnect app.



Controle en monitoring

Het monitoren via de Color Control GX heeft verschillende functies. In de eerste plaats zorgt het ervoor dat de noodaccu, indien gewenst, altijd volledig opgeladen blijft. Daarnaast biedt de CCGX configuratie- en instelmogelijkheden, zoals het al dan niet terugleveren van zelf opgewekte zonne-energie aan het elektriciteitsnet.

De Victron CCGX kan ook automatisch een aggregaat inschakelen. Dit kan nodig zijn bij een te lage accuspanning, overmatig energieverbruik of een specifieke laadstatus van de accu.

Accu

Een van de belangrijkste onderdelen van een ESS is de opslagaccu, ook wel bekend als de thuisaccu of accubank. Wanneer we spreken over een thuisaccu of thuisbatterij, verwijzen we naar deze opslagaccu. Welke accu's zijn geschikt voor dit doel?

Denk aan de volgende lithiumaccu's van Victron:


TIP:
De AQ-LITH Energybox 5 kWh thuisbatterij (met 3 kW output) is een 48V lithiumaccu ontworpen voor thuisenergieopslag. U kunt er ook twee parallel plaatsen voor een hoger vermogen. Bijvoorbeeld, als u twee van deze zonne-energieopslagbatterijen parallel plaatst, resulteert dat in 2 x 3 = 6 kW outputvermogen. Via Druppellader.com is de AQ-LITH Energybox 5 kWh snel leverbaar, omdat deze rechtstreeks op voorraad is bij onze leverancier.

 

Lijst van accu's van andere merken waarmee het Victron ESS compatibel is

Gebruikt u een loodzuuraccu OPzS en OPzV?

Houd dan rekening met de relatief hoge interne weerstand.

Loodzuuraccu's: AGM / GEL: beter niet voor ESS

We raden af om standaard AGM- en GEL-accu's te gebruiken voor installaties met een accubank voor dagelijks gebruik, zoals een ESS.

Accu: welke capaciteit?

Hoe groot moet de accu zijn voor thuisenergieopslag? Is het bijvoorbeeld 3, 5, 8 of 10 kilowatt? Dat hangt af van het totale stroomverbruik. De volgende feiten en overwegingen kunnen helpen bij het kiezen van de juiste accucapaciteit:

  • Tel het benodigde piekvermogen op van alle apparaten in huis, bij gelijktijdig gebruik.
  • In de winter is er meestal meer stroomverbruik door de apparaten. Als u een veel grotere accu kiest dan het vermogen van de zonnepanelen aan wattpiek, bedenk dan dat u de accu waarschijnlijk niet vol krijgt in de winter.
  • Kies echter wel voor een iets grotere accu als marge. Als u bijvoorbeeld 3 kW aan zonnepaneelvermogen op uw dak hebt, is een 5 kW accu een logische keuze.
  • Onthoud: in de winter wekt u het wattpiekvermogen aan zonnepanelen gemiddeld één keer op, terwijl dit in de zomer gemiddeld 2,5 keer gebeurt!

Accumonitor

Wanneer is een externe accumonitor nodig? Antwoord: als het ESS bestaat uit een accutype zonder monitor én als er een extra stroombron is, zoals een DC-windgenerator. Voorbeelden van batterijen zonder monitor zijn loodzuuraccu's of de Victron 12,8V lithiumaccu's.

Heeft u een extra accumonitor nodig? Kies dan voor een BMV-700 of Lynx Shunt VE.Can.

In andere gevallen is een accumonitor niet nodig. Zo hebben lithiumaccu's met CAN-bus-aansluiting al een ingebouwde variant. Een losse accumonitor zal hiermee zelfs conflicteren.

 

PV stroom

Een PV-systeem (afkorting van 'Photovoltaic'; het direct omzetten van licht in elektriciteit) hoeft niet noodzakelijkerwijs deel uit te maken van het ESS. Een energiesysteem zonder PV oftewel zonnestroom is typisch voor virtuele energiecentrales. Hierbij maakt de installatie deel uit van een cluster van kleine opslagsystemen die energie leveren aan het elektriciteitsnet tijdens piekuren. Denk aan microwarmte-krachtcentrales, windturbines en kleine waterkrachtturbines, voor een betere balans in relatie tot de energievraag.

 

Netstroommeter

Een ESS kan zowel met als zonder externe netstroommeter worden gebruikt.

Met deze component is het mogelijk om een parallel systeem te configureren naast het elektriciteitsnet. Zonder netstroommeter worden alle belastingen aangesloten op de AC-uitgang. Sluit in een ESS met een PV-omvormer deze aan op de AC-uitgang.

Met andere woorden, een netstroommeter is vereist als er een duurzame AC-bron of AC-belasting is tussen het aansluitpunt van het elektriciteitsnet en de ingang van de MultiPlus. Zonder netstroommeter zou de GX anders onjuiste resultaten en registraties geven.

Een netstroommeter of energiemeter installeert men in het hoofddistributiepaneel, tussen het elektriciteitsnet en de (volledig of gedeeltelijke, net-parallelle) installatie.

 

 

Meer over de Victron MultiPlus-II

De Victron MultiPlus-II is meervoudig functioneel: ten eerste als krachtige sinusomvormer met twee AC-uitgangen, en ten tweede als geavanceerde acculader. Het is het fundament van het energieopslagsysteem voor thuis van Victron Energy. Het biedt een slimme laadtechnologie, schakelt snel tussen AC-bronnen en heeft zelfs een ingebouwde anti-eilandbedrijf-functie. Perfect voor gebruik met andere apparaten en voor monitoring op afstand, zoals in een netwerk van energieopslagsystemen.

Samenwerking met MPPT-laders en PV-omvormers

De MultiPlus II werkt naadloos samen met zowel MPPT-zonneladers als netgekoppelde PV-omvormers. Hij is breed inzetbaar, met alle functies van de Victron MultiPlus én een externe stroomsensor-optie. Deze breidt de PowerControl en PowerAssist-functies uit voor hogere ampères.

PowerControl en PowerAssist

PowerControl voorkomt overbelasting van de generator- of walaansluiting, terwijl PowerAssist de MultiPlus in staat stelt om onmiddellijk in te springen bij piekstroombehoeften van wal- of generatorstroom met batterijstroom.

Onmiddellijke overschakeling bij stroomuitval

Bij een stroomstoring neemt de Victron MultiPlus-II in een oogwenk de voeding van de aangesloten belastingen over, dankzij de energie van de thuisaccu('s), zodat alle apparaten ongestoord blijven werken.

Twee AC-uitgangen

Met twee AC-uitgangen is de MultiPlus II flexibel in gebruik. De hoofduitgang blijft altijd actief, terwijl de tweede uitgang alleen wordt geactiveerd bij wisselspanning op de AC-ingang. Ideaal voor het aansluiten van apparaten waarvan de accu niet te diep mag ontladen worden, zoals boilers of airconditioners.

 

Geschikt voor hoge inschakelstroom

De MultiPlus kan moeiteloos hoge opstartvermogens aan, waardoor het perfect is voor allerlei apparaten, van koffiemachines tot elektrisch gereedschap.

Hoog uitgangsvermogen

U kunt haast onbeperkt vermogen halen uit de MultiPlus II door hem te koppelen aan maximaal zes andere Victron Multi's, of door drie Multi's te configureren voor een driefase-uitgang.

Grootte van de omvormer/acculader: welke capaciteit is nodig?

De capaciteit van de omvormer/acculader hangt af van het type installatie en de verwachte belastingen. Voor bijvoorbeeld een huishouden met kinderen is een omvormer/acculader van 3000 VA meestal voldoende, maar het hangt ook af van hoeveel apparaten tegelijk worden gebruikt. Met voldoende opslagcapaciteit is het potentieel zelfs mogelijk om in de zomermaanden volledig van het vaste elektriciteitsnet af te zijn.

Voornamelijk als back-up?

Als u het ESS voornamelijk als back-up gebruikt, pas dan het vermogen van de PV-omvormer/acculader aan op de verwachte belastingen.

 

Financiële voordelen van een ESS

Naast de milieuvoordelen en duurzame energie, draait het bij het overwegen van een thuis-ESS vooral om de financiële kant. Wat zijn de kosten en baten? Laten we eens kijken naar de belangrijkste vragen.

Aan de kostenkant: wat zijn de prijzen van de losse onderdelen van een ESS? Dit omvat de grote apparaten en andere materialen die nodig zijn voor installatie, zoals bekabeling. En wat zijn de kosten voor de installatie zelf?

Wat zijn de kosten voor de benodigde producten?

Het is goed om te weten dat een systeem als dit al snel een paar duizend euro kan kosten. Zeker met inbegrip van de batterijen zal het totaalbedrag naar schatting ergens tussen de 3000 en 4000 euro liggen, mede afhankelijk van de omvang van het systeem. Besef dat elk systeem op maat kan worden samengesteld, afhankelijk van de behoeften en toepassingen. Dit kan aanzienlijke invloed hebben op de uiteindelijke hoogte van de investering.

Hoeveel kost het laten installeren?

Druppellader.com biedt alle benodigdheden voor het installeren van een ESS. Deze zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar. We kunnen ook goed adviseren. Overweegt u de installatie uit te besteden en bent u dus benieuwd naar de kosten daarvan? Neem contact met ons op. Afhankelijk van het systeem en de complexiteit van de installatie kunnen we u in contact brengen met een installateur.

Opbrengsten

Wat betreft de opbrengsten: wat zijn de voordelen op korte, middellange en lange termijn? Wanneer wordt het financieel aantrekkelijk een ESS te hebben? Het is bij het beantwoorden van deze vraag ook belangrijk naar subsidies en de salderingsregeling te kijken. Subsidies kunnen de initiële kosten verlagen, terwijl de salderingsregeling bepaalt of terugleveren aan het net winstgevend is.

Subsidies voor ESS voor zowel bedrijven als particulieren. Het loont de moeite om de actuele stand van zaken te bekijken op overheidswebsites. In sommige landen, zoals België, kunnen subsidies aanzienlijke kortingen opleveren, zoals bij de AQ-Lith Energybox.

De salderingsregeling biedt een vergoeding voor de energie die u teruglevert aan het net. Maar deze regeling heeft een eindig karakter. Een ESS kan echter helpen om de zelf opgewekte energie op te slaan voor later gebruik, waardoor het rendabeler wordt.

Let op: de financiële voordelen van terugleveren variëren per land en regelgeving. In sommige landen kan het zelfs geld kosten of is het niet toegestaan. In Nederland is het op moment van schrijven nog wel mogelijk om terug te leveren en te verrekenen met de kosten voor het elektriciteitsnet. Kijk voor de actuele informatie hierover op onze andere website.

Besloten om een ESS aan te leggen?

Bekijk dan het ESS Aanleg Stappenplan!

 

Disclaimer
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is Druppellader.com niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan Druppellader.com, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.

 

Lees meer
Filter uw producten



















SALE Victron BlueSolar 115Wp poly
Victron BlueSolar 115Wp poly
Dit Victron BlueSolar Polykristallijn zonnepaneel levert een vermogen van 115Wp bij 12V (Open klemspanning (Voc): 22,73 Volt ). U kunt hiermee bijvoorbeeld een kleine 12V laden en onderhouden.

€109,95 €89,95

Informatie
SALE Victron BlueSolar 115Wp mono
Victron BlueSolar 115Wp mono
Dit Victron BlueSolar Monokristallijn zonnepaneel levert een vermogen van 115Wp bij 12V. U kunt hiermee bijvoorbeeld een 12V accu laden en onderhouden.

€122,95 €99,95

Informatie
SALE Victron BlueSolar 140Wp mono
Victron BlueSolar 140Wp mono
Dit Victron BlueSolar Monokristallijn zonnepaneel levert een vermogen van 140Wp bij een open klemspanning van 23,32V. U kunt hiermee bijvoorbeeld een 12V accu laden en onderhouden.

€164,95 €124,95

Informatie
SALE Victron BlueSolar 360Wp mono
Victron BlueSolar 360Wp mono
Dit Victron BlueSolar Monokristallijn zonnepaneel levert een vermogen van 360Wp bij een open klemspanning van 47,4V. U kunt hiermee bijvoorbeeld een 12V of 24V accu laden en onderhouden.

€331,95 €236,95

Informatie
Victron BlueSolar 305Wp mono
Victron BlueSolar 305Wp mono
Dit Victron BlueSolar Monokristallijn zonnepaneel levert een vermogen van 305Wp bij een open klemspanning van 39,7V. U kunt hiermee bijvoorbeeld een 12V of 24V accu laden en onderhouden.

€239,95

Informatie
Victron Lynx Shunt VE.Can
Victron Lynx Shunt VE.Can
De Victron Lynx Shunt VE.Can is een intelligente 1000A shunt met plek voor een zekering. De geïntegreerde batterijmonitor controleert nauwkeurig de laadtoestand van de batterij.

€331,95

Informatie
SALE Victron Color Control GX
Victron Color Control GX
De Victron Color Control GX is een intuïtief controlepaneel voor alle Victron-stroomsystemen zoals omvormers, multi's, quattro's, MPPT-zonneladers, BMV-accumonitors, Lynx Ion + Shunt en meer.

€604,95 €449,95

Informatie
SALE Victron batterij monitor BMV 700H grijs
Victron batterij monitor BMV 700H grijs
De Victron BMV-700H accumonitor is een speciale monitor voor accusystemen met hoge voltages (60 tot 385 VDC). Deze monitor is alleen geschikt voor systemen met een geaarde minpool (de monitor wordt niet geïsoleerd van de shunt).

€799,95 €555,95

Informatie
SALE Victron MultiPlus-II 48/3000/35-32
Victron MultiPlus-II 48/3000/35-32
De Victron MultiPlus-II 48/3000/35-32 is een combinatie van een krachtige pure sinusomvormer met 2 uitgangen en een geavanceerde 48V acculader. De MultiPlus-II 48/3000/35-32 is speciaal ontwikkeld voor ESS energieopslag systemen.

€979,95 €636,95

Informatie
SALE Victron MultiPlus-II 48/3000/35-32 GX
Victron MultiPlus-II 48/3000/35-32 GX
De Victron MultiPlus-II 48/3000/35-32 GX is een combinatie van een krachtige pure sinusomvormer met 2 uitgangen en een geavanceerde 48V acculader. De MultiPlus-II 48/3000/35-32 is speciaal ontwikkeld voor ESS energieopslag systemen.

€736,95 €710,95

Informatie
SALE Victron Lithium Accu 12,8V/100Ah - Smart
Victron Lithium Accu 12,8V/100Ah - Smart
De Victron Lithium 12,8V/100Ah LiFePO4 Smart accu is gebaseerd op Lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4 of LFP) technologie. Lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4 of LFP) is de veiligste van de voornaamste lithium-ionaccutypes.

€936,95 €749,95

Informatie
SALE Victron MultiPlus-II 48/5000/70-50 230V
Victron MultiPlus-II 48/5000/70-50 230V
De Victron MultiPlus-II 48/5000/70-50 is een combinatie van een krachtige pure sinusomvormer met 2 uitgangen en een geavanceerde 48V acculader. De MultiPlus-II 48/5000/70-50 is speciaal ontwikkeld voor ESS energieopslag systemen.

€1.449,95 €999,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 3