Groepenkast

Een groepenkast is er voor een veilige verdeling van elektrische stroom naar de uiteenlopende installaties in een woning of gebouw. De groepenkast bevindt zich doorgaans in de meterkast.

In de meterkast komt de voedingskabel van de stroomleverancier binnen, via de verdeelkast. Via eerst de hoofdzekering(en) en daarna de kWh meter van de netbeheerder, is de groepenkast het volgende element in deze stroomverdelingsreeks. Daartussen bevindt zich (sinds nieuwe installaties vanaf 2005) ook nog een hoofdschakelaar.

Groepenkast en verdeelpunten

Vanuit de groepenkast gaat de stroom naar de verschillende elektriciteitsverzamelpunten in de woning of in het gebouw. Al deze verdeelpunten hebben een zekering, ter bescherming tegen overbelasting, kortsluiting en brandgevaar van installatie en kabels.

Maximale stroomsterkte per groep

Elke groep in de meterkast / groepenkast kan een maximale stroomsterkte (ampère) aan. Bij overschrijding vliegt de betreffende groep (‘stop’) eruit en stopt die stroomtoevoer. Dat zorgt voor een gedeeltelijke stroomstoring, maar tegelijkertijd juist ook voor veiligheid.

Aardlekschakelaars

Een groepenkast in huis bestaat verder uit ten minste twee aardlekschakelaars, van 30 milliampère. Per aardlekschakelaar geldt in principe een maximum aantal van vier groepen. Een aardlekschakelaar detecteert eventuele lekstroom naar de aarde, zoals de naam al suggereert. In dat geval schakelt deze de stroomtoevoer van de gehele groepenkast automatisch uit. Ook dat is vanzelfsprekend uit oogpunt van veiligheid: het voorkomt eventuele elektrocutie. De ontstane lekstroom zou anders iemand kunnen treffen, in combinatie met het gebruik van niet-geaarde verbindingen en/of wandcontactdozen.

Groepenkast voor 230V of 400V

Een groepenkast voor een reguliere woning of bedrijfspand is gemaakt voor standaard 230V stroom. Het is tot op zekere hoogte mogelijk om de groepenkast aan te passen, bijvoorbeeld naar krachtstroom van 400V.

Kortom

Zoekt u een goede groepenkast voor uw boot, camper, caravan of andere autonome toepassing? Voor off grid systemen kunt u veelal een kleine groepenkast gebruiken waarmee u uw systeem goed beveiligd tegen kortsluiting. De groepenkasten bevatten vaak een aardlekschakelaar en een groep waaronder u uw apparatuur kunt aansluiten. De aangeboden groepenkasten hebben vaak een doorzichtig front waardoor u gemakkelijk de status van de groep en de aardlekschakelaar kunt bekijken.

Let op: lees goed de beschrijving van het product of de aangeboden groepenkast past in uw systeem en of het vermogen uw systeem voldoende ondersteunt.


Lees meer
EATON Groepenkast 10A
EATON Groepenkast 10A
Deze EATON installatiekast/ groepenkast of walstroomkast bevat een aardlekautomaat van 10A en 30mA (10A 1P+N B 30mA A). Deze groepenkast is gemaakt voor een aansluitspanning van 230V.

€129,95

Informatie
Groepenkast 6A
Groepenkast 6A
Deze installatiekast/ groepenkast of walstroomkast bevat een aardlekschakelaar (30mA) en een dubbelpolige zekering van 6A. Deze groepenkast is gemaakt voor een aansluitspanning van 230V. De kast is mooi afgewerkt met een doorzichtige kunststof kap.

€129,95

Informatie
EATON Groepenkast 16A
EATON Groepenkast 16A
Deze EATON installatiekast/ groepenkast of walstroomkast bevat een aardlekautomaat van 16A en 30mA (16A 1P+N B 30mA A). Deze groepenkast is gemaakt voor een aansluitspanning van 230V.

€176,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 1