Productadvies: ESS voor klein tot middelgroot gezin van 4 personen

Thuis een ESS opzetten met een capaciteit van 5 kWh? Dit is in de regel voldoende voor een klein tot groter gezin tot 4 personen. Hier leggen we uit hoe u dit doet en welke spullen nodig zijn naast uw zonnepanelen.

Uw huidige zonne- of netvoeding uitbreiden met een thuisaccu om uw zelf opgewekte energie op te slaan voor later gebruik? Zodat u het niet terug hoeft te sturen naar het elektriciteitsnet? Dat kan met een energieopslagsysteem (ESS).

Een 5 kWh-systeem is toepasbaar voor een gezin van 4 personen. We moeten wel vermelden dat er momenten zullen zijn waarop u nog steeds stroom van het vaste net nodig hebt, en momenten waarop u nog steeds stroom terugstuurt. Maar met een Energy Storage System zoals hier beschreven, kunt u het merendeel van uw zelf opgewekte stroom gebruiken. Vooral als de salderingsregeling wordt stopgezet, is dat een goede optie.

 

Wat is een ESS-systeem en hoe werkt het?
Een Energy Storage System, afgekort ESS, is in feite een intern voedingssysteem waarin stroom op duurzame wijze wordt opgewekt, meestal via zonne-energie in een thuisomgeving. Het systeem maakt gebruik van één of meerdere zonnepanelen om energie op te wekken. Deze is vervolgens te gebruiken om thuisapparaten van stroom te voorzien én om reserve-energie op te slaan. Daarnaast kunt u overtollige energie terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Wilt u méér weten over het opzetten van een groter ESS-systeem?
Kijk dan hier: Energy Storage System (ESS).

Een ESS verbindt één of meerdere zonnepanelen met het elektriciteitsnet. Belangrijke onderdelen zijn een omvormer/acculader, GX-apparaat (uitleg hieronder) en accusysteem. Tijdens zonuren slaat de ESS accu zonne-energie op. Het systeem is flexibel configureerbaar. Daardoor kunt u de verhouding tussen zonne- en netstroom regelen, evenals de verdeling van het energiegebruik tussen 1) het voeden van apparaten en 2) het opslaan van energie voor later gebruik.

 

Verschil tussen ESS en off-grid
Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen een ESS en een off-grid systeem. Een ESS kan thuis energie opwekken, opslaan en terugleveren aan het net. Een off-grid systeem met zonnepanelen levert stroom voor een 12/24V accu, maar kan geen energie terugleveren. Dit soort systemen is geschikt voor kleinere boten, campers en caravans, waarbij relatief weinig zonnepaneelvermogen nodig is.


Dit zijn de essentiële onderdelen voor het opzetten van een ESS voor 4 personen

Voordat we bespreken welke producten nodig zijn voor een ESS-systeem van deze omvang, moeten we eerst de volgende uitgangspunten kennen:

  • Uw huis is verbonden met het reguliere stroomnet.
  • De zonnepanelen zijn aangesloten via een grid-inverter. Dat betekent dat ze worden omgezet naar 230V en niet rechtstreeks bedoeld zijn om de accu's op te laden.

Houd ook rekening met een buffer van ongeveer de helft van de capaciteit van de accu. Voor een 5 kWh accu systeem betekent dit een buffercapaciteit van ongeveer 2,5 kWh.

Wat u nodig hebt:

  • Een thuisaccu
  • Een omvormer
  • Bekabeling
  • Zekeringen
  • Monitoringssysteem
  • Extra's (optionele producten afhankelijk van de setting en precieze afwerking)

Welke thuisbatterij voor gezin met 4 personen?

Voor een systeem met deze capaciteit raden we de 5 kWh thuisbatterij van AQ-LITH aan of de Pylontech US5000 LiPo 48V 100Ah 4,8kWh

De thuisaccu is het kloppende hart van uw thuis-ESS. Hiermee kunt u de zelf opgewekte stroom van uw zonnepanelen opslaan. Deze goedkopere stroom is dan beschikbaar voor het gebruik van uw eigen apparaten, vooral als de salderingsregeling beperkt is of wordt afgeschaft.

De MultiPlus II voor een 5 kW ESS

De MultiPlus II van Victron plaatst u tussen de slimme meter en de meterkast, waar alle stroom - inkomend en uitgaand - doorheen gaat. De MultiPlus II in dit systeem is een 48/5000 met een continu vermogen van 4000 watt en een piekvermogen van 9000 watt.

Het maximale vermogen van deze MultiPlus II (aangesloten op het net) is hoger omdat ook de grid aanvullende energie kan leveren om aan de behoefte te voldoen. De genoemde MultiPlus II kan maximaal 50A aan stroom uit het net doorgeven.

Een 3-fase systeem ondersteunen? Dat kan met drie van deze MultiPlus II-apparaten. En als u dit met de GX-variant wilt doen (meer info hieronder), hebt u slechts één GX-apparaat nodig voor de drie MultiPlus II'en. Feitelijk werkt zo’n systeem zelfs alleen goed met één GX-apparaat.

Alternatief voor de MultiPlus II: de variant met GX

Een alternatief voor deze MultiPlus II is de variant met een ingebouwd GX-apparaat. Met het GX-apparaat kan de MultiPlus II direct op internet worden aangesloten via een vrije poort op de router. Bovendien zijn bij deze GX-uitvoering een monitor en andere Victron-apparatuur aansluitbaar. Dat verschaft u een volledig overzicht van de apparatuur, via het Victron Remote Management (VRM) online.

Aparte monitoring is niet nodig als u de Pylontech-accu gebruikt, omdat daar de monitoring al is ingebouwd en rechtstreeks communiceert met de MultiPlus II.

 

In een systeem kan slechts één GX-apparaat actief zijn! Dus als u de GX-variant van de MultiPlus II gebruikt, kunt u géén Cerbo of ander GX-apparaat in uw systeem gebruiken. Voor een eventuele configuratie met drie fasen kiest u één GX-versie en vervolgens twee normale, gelijke MultiPlus II-omvormers.


Bedrading

Als u de AQ-LITH accu op de MultiPlus II veilig wilt aansluiten, over een afstand tot 5 meter, dan moet u het volgende in gedachten houden.

Voor een afstand van 5 tot 10 meter adviseren we 2 x de 70mm2 kabels te gebruiken.

 

De Pylontech accu op de MultiPlus II veilig aansluiten? Dat kan alleen met de speciale Pylontech kabelset. Deze set van 25 mm² kabels kan vermogens tot 75A aan. Een hoger vermogen nodig? Sluit dan twee van deze sets aan.

Voor de communicatie tussen de Pylontech-accu en de MultiPlus II wordt de Victron VE.Can naar CAN-bus BMS-kabel type A gebruikt. Deze kabel is verkrijgbaar in lengtes van 1,8 meter en 5 meter.


Zekering

Om de MultiPlus II 48/5000 te beschermen, is een zekering van 200A nodig voor de verbinding met de accu. Een geschikte zekeringhouder is bijvoorbeeld deze:

Monitoring

Of monitoring nodig is, hangt af van de accu. Sommige accu's, zoals de Pylontech-accu's, hebben een ingebouwde monitoring die direct communiceert met de Victron MultiPlus II.

Een monitor op de accu geeft een actueel beeld van de status ervan. Als u geen gebruik maakt van de Pylontech-accu, raden we aan om een Victron BMV 712 Smart te gebruiken. Deze is namelijk gemakkelijk aan te sluiten op een GX-apparaat dat, zoals vermeld, al aanwezig is in de GX-variant van de MultiPlus II.

Maar u kunt ook een Cerbo gebruiken.

De Cerbo

Kiest u niet voor de GX-variant van de MultiPlus II? Maar wilt u toch al uw apparatuur online kunnen monitoren? Dan raden we aan om een Cerbo aan te sluiten.

Met de Victron Cerbo GX hebt u vanaf elke locatie volledige controle over – en maximaliseert u – de prestaties van het systeem. Dit regelen en monitoren gebeurt op een intuïtieve manier. U kunt verbinding maken via Bluetooth met de VictronConnect app of via wifi met de VRM portal.


Configuratie

Voor het configureren van Victron-apparaten kunt u de MK3 naar USB-interface gebruiken.


3-4 personen ESS en verbindingen met accu, MultiPlus II en zekeringhouder

Voor het maken van de aansluitingen op de AQ-Lith accu, de Multiplus II en de zekeringhouder kunt u deze M8 perskabelogen gebruiken.

Krimpkousen
Voor de nette afwerking zijn deze krimpkousen geschikt:


Voor het aansluiten op de Pylontech accu gebruikt u de speciale kabelset. Deze set bestaat uit dikke kabels van 25 mm² (let op: dit is geschikt tot een stroomsterkte van 75A. Als u meer vermogen nodig hebt, gebruik dan twee van deze sets. De Pylontech accu heeft hiervoor 2 aansluitingen).

Het is belangrijk om altijd een zekering op de accu te plaatsen. Plaats de zekering idealiter zo dicht mogelijk bij de accu. Hiervoor moet u de rode kabel doorsnijden en daar de zekering tussen plaatsen. Om de genoemde MEGA-zekering (houder) te plaatsen, gebruikt u deze M8 perskabelogen en deze rode en zwarte krimpkousen voor 25 mm² kabels.

 

Nog geen zonnepanelen? Dan is het slim om ze samen met een MPPT-laadregelaar te kopen. Zo kunt u direct de accu opladen. Maar als u al zonnepanelen hebt, is het niet logisch om het hele systeem om te bouwen. In dat geval is de oplossing zoals beschreven op deze pagina de beste keuze.

 

Samengevat

Met de beschreven installatie blijft de bestaande opstelling van zonnepanelen bij u thuis ongewijzigd. Het vaste thuisnetwerk, de meterkast en de panelen zijn al geïnstalleerd, en vervolgens voegt u een MultiPlus II omvormer en een thuisaccu toe. De MultiPlus II fungeert als een soort filter voor de zelf opgewekte energie. Daarbij zal deze eerst de thuisaccu optimaal vullen voordat deze eventueel teruglevert aan het elektriciteitsnet.

Uitbreiding van uw bestaande zonnepaneelsysteem
Deze beschrijving gaat dus over het uitbreiden van een bestaand zonnepanelensysteem thuis. U hebt al zonnepanelen en via een grid-omvormer levert u de zelf opgewekte stroom terug aan het vaste net. Maar nu wilt u ook deze zonne-energie kunnen opslaan in een thuisaccu. De benodigde (extra) producten hiervoor staan vermeld op deze pagina. Al deze producten zijn normaliter vanuit voorraad en scherp geprijsd verkrijgbaar via Druppellader.com.

Disclaimer
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is Druppellader.com niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan Druppellader.com, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.

 

Lees meer
Filter uw productenKrimpkous zwart voor 16/25mm² accukabel (per 10cm)
Krimpkous zwart voor 16/25mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 16/25mm² accukabel (per 10cm)
Krimpkous rood voor 16/25mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Perskabeloog 25mm² - M8
Perskabeloog 25mm² - M8
Dit perskabeloog heeft een kabeldiameter van 25mm² en een aansluitoog M8.
Krimpkous zwart voor 35/50/70mm² accukabel (per 10cm)
Krimpkous zwart voor 35/50/70mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 35/50/70mm² accukabel (per 10cm)
Krimpkous rood voor 35/50/70mm² accukabel (per 10cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous zwart voor 16/25mm² accukabel (per 20cm)
Krimpkous zwart voor 16/25mm² accukabel (per 20cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 16/25mm² accukabel (per 20cm)
Krimpkous rood voor 16/25mm² accukabel (per 20cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous zwart voor 35/50/70mm² accukabel (per 20cm)
Krimpkous zwart voor 35/50/70mm² accukabel (per 20cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 35/50/70mm² accukabel (per 20cm)
Krimpkous rood voor 35/50/70mm² accukabel (per 20cm)
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous zwart voor 16/25mm² accukabel
Krimpkous zwart voor 16/25mm² accukabel
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 16/25mm² accukabel
Krimpkous rood voor 16/25mm² accukabel
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
Krimpkous rood voor 35/50/70mm² accukabel
Krimpkous rood voor 35/50/70mm² accukabel
Deze krimpkous kunt u gebruiken als elektrisch isolatiemateriaal en als vast omhulsel rondom soldeer of krimpverbindingen. Bij verhitting krimpt de kous in diameter en niet in lengte.
*Incl. btw
Pagina 1 van 3