Victron scheidingstransformator 3600W Auto 115/230V

Nog niet gewaardeerd | Schrijf je eigen review
Levertijd:
Op werkdagen en zondag voor 22:00 besteld = vandaag verzonden!
Beschikbaarheid:
Op voorraad
Deze Victron scheidingstransformator 3600W Auto 115/230V zorgt ervoor dat elektrolytische corrosie niet kan ontstaan bij aansluiting op de walstroom doordat het boordnet gescheiden wordt van het walstroomnet. Het vergroot tevens de veiligheid in uw boordn

Lees meer

Bestel binnen:

en uw bestelling wordt vandaag verstuurd!

€999,95 €854,95

Incl. btw

Victron scheidingstransformator 3600W Auto 115/230V

Deze Victron scheidingstransformator 3600W Auto 115/230V zorgt ervoor dat elektrolytische corrosie niet kan ontstaan bij aansluiting op de walstroom doordat het boordnet gescheiden wordt van het walstroomnet. Het zorgt tevens voor een veilig elektrisch boordnet in uw schip.

3600W aan vermogen
De Victron scheidingstrafo 3600W Auto 115/230V levert een maximaal vermogen van 3600W. Dat is maximaal 32A bij 115V en 16 A bij 230V.

Voorkom elektrolytische corrosie en vergroot de veiligheid aan boord
De beste manier om elektrolytische corrosie te voorkomen en tegelijk optimale veiligheid te garanderen is
installatie van een scheidingstransformator. We leggen hieronder uit hoe elektrolytische corrosie werkt en hoe dit opgelost kan worden met de scheidingstrafo. Verder leggen we uit hoe de scheidingstrafo de veiligheid en het gebruiksgemak van de elektrische installatie in uw schip vergroot.

Elektrolytische corrosie, een uitleg
Elektrolytische corrosie is het verschijnsel dat ontstaat door het natuurlijke potentiaal verschil (galvanische
spanning) tussen verschillende metalen. Als twee van deze metalen zich in een geleidende vloeistof bevinden, zoals dat bij een boot het geval is, en elektrisch met elkaar verbonden zijn, zal er door de vloeistof een stroom gaan lopen. Hierbij wordt het ‘minst edele’ metaal aangetast. Zeewater is een uitstekende geleider en veroorzaakt potentieel sterke corrosie. ‘Zoet’ water is echter ook geleidend dus ook in zoet water zal elektrolytische corrosie ontstaan.
Om aantasting van schroef, schroefas, afsluiters en andere metalen delen van een boot te voorkomen, worden zink anodes gemonteerd. Het minder edele zink wordt dan aangetast in plaats van de andere metalen delen.
Ook een stalen of aluminium scheepshuid kan ernstig aangetast worden. 
Elektrolytische corrosie is te voorkomen door installatie van een scheidingstransformator. Uw boordnet is dan een volledig gescheiden elektrisch net met een eigen aarde en aardlekschakelaar. Een scheidingstrafo vervangt het gebruik van zink anodes niet overigens. Zink anodes zijn naast een scheidingstrafo nodig om te allen tijde en zeker ook tijdens de vaart aantasting van schroef, schroefas, afsluiters en andere metalen delen van een boot te voorkomen.

Veiligheid aan boord
Een walstroom aansluiting zonder aarde en aardlekschakelaar is levensgevaarlijk. Bij aansluiting van het schip op de walstroom dienen alle metalen delen verbonden te zijn met de aarddraad van de walaansluiting. De aardlekschakelaar onderbreekt dan de stroomvoorziening wanneer er een lekstroom of kortsluiting ontstaat naar de metalen delen van het schip. Zonder randaarde en aardlekschakelaar kan de boot en het water rond de boot onder spanning komen te staan als gevolg van kortsluiting of een lekstroom.
Juist door die aardverbinding met de wal en via eventuele walaansluitingen van andere boten, zal de elektrolytische corrosie echter sterk toenemen. Als gevolg daarvan kunnen vocht en elektrolytische potentialen ervoor zorgen dat de aardlekschakelaar veelvuldig of zelfs direct na verbinding met de walstroom in werking treedt. Dit zorgt voor onveilige en onwerkbare situaties.
De beste manier om optimale veiligheid in het elektrisch boordnet te garanderen is de installatie van een scheidingstransformator.

De werking van de scheidingstransformator
De scheidingstransformator draagt energie over aan het boordnet zonder rechtstreeks elektrisch contact met het walstroomnet. De elektriciteit wordt in een ringkern transformator omgezet in magnetisme om vervolgens weer te worden omgezet naar elektriciteit.
De nulleiding van de secundaire zijde van de transformator is verbonden met de behuizing en de massa van het schip (alle metalen delen). Bij een eventuele elektrische storing zal een aardlekschakelaar of een zekering in werking treden. Foto 4 geeft in een afbeelding schematisch het verschil aan tussen een situatie zonder scheidingstransformator en met scheidingstransformator bij aansluiten van uw schip aan de walstroom.

Ringkerntransformator
De Victron scheidingstransformatoren zijn van het type ringkerntransformator en die zorgen voor een 'stille' werking en een hoge efficiëntie/ rendement.

Wereldwijd toepasbaar (ingangsspanning automatisch geselecteerd)
Deze Victron scheidingstransformator 3600W Auto 115/230V kan zowel aangesloten worden op een 115V als op een 230V walstroom net. De scheidingstransformator kan gebruikt worden als scheidingstransformator 230V naar 115V, scheidingstransformator 230V naar 230V, scheidingstransformator 115V naar 230V of als scheidingstransformator 115V naar 115V. De ingangsspanning wordt door deze 3600W Auto variant van de 3600W scheidingstrafo's automatisch geselecteerd. Dit laatste is fijn als u met de boot aanmeert in verschillende landen met verschillende walstroom netvoltages. 

Softstart
De Victron scheidingstrafo 3600W Auto 115/230V is uitgerust met softstart. Softstart zorgt ervoor dat de stroom geleidelijk wordt ingeschakeld waardoor de walzekering niet overbelast raakt.

Beveiligingen
De Victron scheidingstrafo is beveiligd tegen oververhitting. De scheidingstransformator wordt gekoeld door een ventilator. Het toerental van deze ventilator wordt gecontroleerd afhankelijk van de temperatuur in de trafo. Bij oververhitting zal de scheidingstransformator uitschakelen.

Advies bij installatie en gebruik
Een belangrijk advies bij gebruik of installatie van een scheidingstransformator (ook Isolation Transformer genoemd), die zich (tijdelijk) niet in het water bevindt, is om de secundaire kant te verbinden met de aarde van het 230 V net door een tijdelijke aardverbinding. Dit zorgt voor optimale veiligheid als het schip zich niet in het water bevindt.

Bekabeling
De Victron scheidingstrafo wordt geleverd zonder bekabeling. Onderaan de tekst staan een aantal links naar beschikbare bekabeling, montage en beveiligingsproducten die we aanbieden. De aanbevolen bekabeling voor deze 3600W scheidingstrafo is bij 115/120V 6mm² (AWG 10) en bij 230/240V 2.5mm² (AWG 13).

Montage
U kunt de Victron scheidingstrafo gemakkelijk ophangen aan een muur of wand met de meegeleverde ophangbeugel. 5 schroeven worden meegeleverd bij het product.

Details
Afmetingen: 362 x 258 x 218 mm
Gewicht: 24 kg
Spanning in/ uit: 115V / 230V (Automatische selectie van de ingangsspanning)
Frequentie in/ uit: 50/60 Hz
Maximaal vermogen: 32A (bij 115V) / 16 A (bij 230V)
Behuizing: aluminium
Type transformator: Ringkern (weinig geluid, laag gewicht)
Ingebouwde zekering: Ja
Omgevingstemperatuur: -20°C tot 40°C
Koeling: mechanische ventilator/ fan
Isolatieklasse: IP21

Gebruiksaanwijzing
Bij dit product ontvangt u een duidelijke en uitgebreide gebruiksaanwijzing in het Nederlands. De gebruiksaanwijzing is in meerdere talen, waaronder het Engels beschikbaar.

Handige extra informatie bij uw Victron scheidingstransformator:

De juiste bekabeling, montage en beveiliging van uw installatie
Ook voor de juiste bekabeling van uw installatie bent u bij ons ook aan het juiste adres. We hebben voor alle aansluitingen de beste kabels die u per meter kunt bijbestellen bij uw bestelling. Naast kabels hebben we ook zekeringenzekeringhoudersperskabelogen en meer voor de montage en inrichting van uw installatie.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Je beoordeling toevoegen

Tags