Wat is een druppellader en hoe werkt het?

Wat is een druppellader (nu eigenlijk precies)? Een druppellader die is aangesloten op een accu houdt deze accu geladen en daarmee actief, door deze pulserend bij te laden. Dit voorkomt dat de accu leegraakt of expliciet gezegd: diep ontladen raakt en daarmee stuk gaat. Zeker als u uw voertuig zoals een motor, boot of caravan een tijdje niet gebruikt, zorgt de druppellader er automatisch voor dat de batterij doorlopend goed wordt onderhouden.

Een accu die een langere periode niet in de actieve modus komt, bijvoorbeeld doordat het voertuig buiten het seizoen een tijd niet in gang wordt gezet, kan niet zonder druppellader die de batterij op spanning houdt. Dit is zeker bij stilstand en (vries)kou al met een paar weken van belang. Voor goed, noodzakelijk onderhoud is er dus de druppellader, die niet voor niets ook onderhoudslader wordt genoemd. Wanneer u de term 'acculader' hoort, gaat het overigens eveneens vaak om een druppellader.

 

Wat is een druppellader?

 

Druppellader: blijvend in verbinding met de accu
Een acculader is echter formeel gesproken een batterijlader die niets anders doet dan recht-toe-recht-aan laden, ook het grotere werk. U moet daarbij zelf tijdig de krokodillenklemmen losmaken, ter preventie van overbelasting. Maar een druppellader of onderhoudslader kunt, nee moet u juist (ongezien) in verbinding laten met de accu. Zo kan deze de accu letterlijk druppelsgewijs volgeladen houden, tot 100 procent of net iets daaronder. Dit gebeurt zoals gezegd automatisch, wanneer u de druppellader althans in de onderhoudsmodus heeft staan.

Gebruik onderhoudslader verlengt levensduur accu
Doorgaans is deze onderhoudsmodus processor gestuurd. Dit komt de nauwkeurigheid ten goede bij het met zorg bepalen wanneer en hoeveel stroom de accu telkens aanvullend nodig heeft. Het spreekt voor zich dat zowel de capaciteit als de levensduur van de accu hiermee zo optimaal mogelijk blijft. Met het kopen van een druppellader geeft u enerzijds een bedrag uit, anderzijds bespaart u uiteindelijk aanzienlijk op een vroegtijdige vervanging van de accu - die beduidend méér kost dan een goede lader daarvoor. Niet onvermeld mag blijven dat het uitstellen van vervanging óók beter is voor het milieu.

Soorten druppelladers
Er zijn uiteenlopende druppelladers voor het in goede conditie houden van uiteenlopende accu's. Er is immers veel verschil in de voertuigen waarvoor de accu is bestemd: zoals auto, motor, boot, lichte vrachtwagen, zware vrachtwagen, scooter, scootmobiel, tractor of natuurlijk elektrische fiets. Ook kan de accu enorm verschillen qua capaciteit uitgedrukt in Ah. Daarnaast is er het voltage van meestal 6, 12 of 24. Eveneens bepalend is met name het type accu: er zijn druppelladers voor loodaccu’s (NAT, MF, Ca/Ca, AGM en GEL), Lithium accu's, AGM accu's en EFB accu's. Natuurlijk zijn er verder ook verschillen in merk, prijs en bovendien in het soort aansluiting.