Druppelladers voor Lithium-Ion accu

Bij elke accu hoort een specifieke druppellader; zo ook voor de Lithium-Ion accu. Deze term is altijd te vinden op de accu zelf, maar dat kan ook in de afgekorte vorm (Li-Ion) zijn. Meer algemeen spreken we van laders die geschikt zijn voor lithium accu's. Deze kunnen niet worden gebruikt voor andere soorten accu's zoals bijvoorbeeld de loodzuur, GEL of Calcium.

Lithium batterijen komen zeer veel voor bij elektrische fietsen. Bij auto's en motoren zijn ze eerder uitzondering. Het kan bij een e-bike gaan om een Li-Ion (soms nog korter geschreven als Li-On) maar ook om een nog modernere lithium fietsaccu: de LiPo (Lithium Polyme) of zelfs LifePo4 (Lithium IJzer - Ferro - Fosfaat). Eerstgenoemde, de lithium(-ion) e-bike accu, komt echter vooralsnog het meeste voor.

 

Druppelladers voor lithium accu

 

Lithium accu: voordelen van méér 'energie-compactheid'
Lithium batterijen komen ook vaak voor in consumentenelektronica zoals de smartphone. De populariteit van deze iets duurdere accu's als toepassing bij e-bikes en elektronica komt voort uit de volgende voordelen. De energiedichtheid is vele malen hoger dan die van oudere soorten accu's, ze zijn vele malen compacter en lichter en presteren beter bij kou en sterke temperatuurschommelingen. De zelfontlading van lithium accu's is gering en de accu hoeft dan ook minder vaak opgeladen te worden. Een accu van lithium gaat langer mee en is mede om die reden milieuvriendelijker. Daarnaast gaat het laden van een lithium accu een stuk sneller. Dit speelt met name weer bij de elektrische fiets een rol.

Lange levensduur
De genoemde nieuwste variant Lithium-ijzer-fosfaat (LiFePo4 of ook LFP genoemd) worden behalve in fietsen en bijvoorbeeld laptops en back-upschijven ook gebruikt in schepen en voertuigen. Een LFP accu is nog stabieler en veiliger, terwijl nog altijd de voordelen als een lange levensduur, hoge energiedichtheid, het lichte gewicht en bestandheid tegen temperatuurwisselingen van toepassing zijn, zelfs nog meer dan bij de meer gangbare lithium accu's.

Druppelladers speciaal voor lithium
In het begin van dit artikel stipten we al aan dat ook een accu van lithium altijd een bijpassende lader nodig heeft. Als gezegd zijn er niet veel motors met dit type accu, maar 'draait' die van u wél op een lithium batterij, dan is bijvoorbeeld dit een goede lithium druppellader: de CTEK LITHIUM XS. Dat is een processor gestuurde acculader met acht oplaadstappen, waaronder een test en een 'maximalisatie'-stap. Het bereiken van een lange levensduur en optimale prestaties, gebeurt hiermee geautomatiseerd.

Druppelladers voor lithium én alle andere accu's uit voorraad
Vanzelfsprekend heeft Druppellader.com ook druppelladers - op voorraad - voor alle andere typen accu's zoals loodaccu’s (NAT, MF, Ca/Ca, AGM en GEL), AGM- en EFB-accu's. Andere processor gestuurde druppelladers in deze webshop die speciaal voor lithium accu's geschikt zijn? Zie de ABSAAR Smartlader Pro 4.0 Li voor 6 en 12 volt, de Tecmate Lithium 0.8A of bijvoorbeeld de Tecmate Optimate Lithium 5A. Zie ook alle andere 'lithium' druppelladers en acculaders, ook voor professioneel gebruik, op Druppellader.com. Advies: kijk daar ook naar de verschillen in onder meer voltage en ampère.