Aanduidingen op uw accu

  • Geplaatst op
Aanduidingen op uw accu

Termen als volt (V) en ampère-uur (Ah) zijn termen die u al snel tegenkomt indien u zaken opzoekt over accu’s en batterijladers. In het volgende artikel leggen we deze aanduidingen uit, met als voorbeeld een waterkraan. Door dit voorbeeld worden de verschillen u namelijk sneller duidelijk.

Volt

Volt (V) is de eenheid voor elektrische spanning en wordt ook voltage genoemd. Dit zou de druk op de waterkraan zijn.

 

Ampère

Ampère (A) is de eenheid voor elektrische stroom. Dit zou de hoeveelheid water zijn die door de kraan stroomt.

Ampère-uur

Ampère-uur (Ah) is de hoeveelheid elektrische stroom die een accu per uur levert. Dit zou de tank met water zijn waarop de kraan is aangesloten. Indien de kraan aangaat, zal het water – net zoals elektrische stroom in een accu – stromen. Deze aanduiding wordt gebruikt om de capaciteit van accu’s aan te geven en duidt de hoeveelheid ampère per uur aan die uit een accu gehaald kan worden. Een voorbeeld vinden we bij een accu van 62 Ah (C10). Deze kan 10 uur lang in totaal 62 Ah afgeven, oftewel 6,2 ampère per uur. C10 toont aan over hoeveel uur het is gemeten. De capaciteit van een accu is namelijk lager bij sneller ontladen.


Het weergeven van de capaciteit voor de meeste startaccu’s gebeurt door de meeste Europese fabrikanten over een ontlading van 20 uur. Dit is echter niet logisch in ampère, aangezien een startaccu niet uren achter elkaar belast wordt. Deze accu wordt – bijvoorbeeld bij het opstarten van uw auto – gedurende korte tijd belast met hoge stroom. De startkracht wordt dan gemeten in Cold Cranking Amps (CCA). Dit toont aan hoeveel ampère de accu in 30 seconden levert bij 0 graden Farenheit (-18 graden Celcius) en meer dan 9,6V. U moet altijd kijken of een accu sterk genoeg is voor uw voertuig.
 

Maximale ontlading

Voor verschillende soorten accu’s bestaat een maximale ontlading die toegestaan wordt. Zo mag een startaccu vaak tot 20% ontladen, terwijl een tractie-accu tot 80% mag ontladen. We keren terug naar het voorbeeld met de waterkraan om dit concreet te maken. Indien de kraan wordt opengedraaid, zal – bij een startaccu – de watertoevoer stoppen indien 20% van het vat leeg is. Een tractie-accu zal doorgaan tot 80% leeg is.


Accutypes

Ten slotte geven we informatie over de types accu. Zo levert een startaccu enkel hoge stroom bij het starten van de motor van uw voertuig. Hierna wordt deze voortdurend opgeladen tijdens de rit. Daarnaast bestaat de semi-tractie-accu. Deze wordt regelmatig deels ontladen tot 50%. De verschillende accu’s hebben een verschillende batterijlader nodig!