Accu onderhouden in de winter
- Geplaatst op
Aandacht geven aan accu is vooral in de winter een goed plan. Lees waarom, en hoe, per accusoort.
Waarom, wanneer, en de wijze waarop je de accu in de winter het beste kunt onderhouden? Dat vertellen we je hier, voor elk type accu voor de auto, motor en boot.
Ten eerste een toelichting op het waarom. Hoezo is extra aandacht voor onderhoud van de accu juist in de winter nog eens extra van belang? Uiteraard heeft dat te maken met kou.
Waarom in de winter de accu goed onderhouden
Een accu zoals die van een auto, motor of boot is een energiebron voor aansturing van de motor, en de werking daarvan komt natuurlijk niet uit het niets. De batterij werkt op basis van chemische stoffen en chemische processen. Daarbij zijn bij veel accu’s ook vloeistoffen betrokken: het elektrolyt, zoals gel of loodzuur. Dat elektrolyt bestaat deels uit water, maar is sterk bestand tegen zelfs extreme kou, en zal dan ook niet snel bevriezen.
Is de accu nieuw of nog zo goed als nieuw? Dan zal deze ook in de winter nog prima werken.
Maar is de accu verouderd? Dan neemt de capaciteit ervan af. Het elektrolyt zal dan voor een groter deel uit water bestaan. En dát deel van het elektrolyt bevriest wél eerder, zoals breed bekend precies vanaf nul graden Celsius, en daaronder. Het geheel van het elektrolyt wordt daarmee minder vloeibaar. En daardoor neemt ook de soepele werking van de chemische processen af, en daarmee de kwaliteit van de accu. Er bestaat zelfs een kans dat de batterij iets uitzet door het bevroren deel van het elektrolyt.
Aan de kant van de weg…
Mogelijk verloopt dit negatieve proces dat bij kou in de winter optreedt heel traag. En zijn de (lichtere) effecten pas op de lange termijn merkbaar. Maar zeker als de accu al verouderd is en bovendien de capaciteit al sterk verminderd is, kan deze degeneratie snel gaan. Zelfs zo snel dat, bij erge kou in de winter, u plotseling langs de kant van de weg komt te staan.
Het voorkomen van accuproblemen in de winter
Het antwoord op de vraag ‘Wanneer moet je de accu onderhouden in de winter’, bestaat vooral uit het preventieve deel van het verhaal. Je kunt, of beter gezegd moet, namelijk juist al vooraf het nodige doen om de accu ook in de winters kou gezond te houden.
Ten eerste | ken al vóór de winter de status van je accu
Als je weet hoe de accu van je auto ervoor staat, ben je alvast goed op weg. Is deze nog in zeer goede staat? Dan is uiteraard minder actie vereist dan dat je constateert dat de batterij er slecht aan toe is. Test de accu dus al vóór het koudste seizoen.
Levert de batterij nog voldoende spanning? Dat meet je al met een eenvoudige spanningsmeter. Bij een draaiende motor moet het voltage ongeveer 14 zijn. En hoe oud is de accu? Al rond de 4, 5 jaar? Dan is hier extra waakzaamheid op zijn plaats. Zeker als er ook beschadigingen zichtbaar zijn. Mogelijk is de oplossing even preventief, noodzakelijk als adequaat: de accu van uw auto vervangen door een nieuwe.
Ten tweede | accu onderhouden door bewust en verstandig gebruik
Is de accu in matige of gewoon in redelijke tot goede staat? In alle gevallen is het slim om er zorgvuldig mee om te gaan, zeker in de winter bij stevige kou. Dat zit ‘m vaak in eenvoudige handelingen en wat discipline, en uiteindelijk wordt het routine in het dagelijkse gebruik.
Pas hiervoor het volgende toe.
Houd de accu regelmatig in beweging zoals dat eigenlijk ook voor jezelf en met alles geldt. Lang stilstaan is zelden goed, en al helemaal niet voor het onderhouden van de accu in de winter. De accu moet soepel blijven, regelmatig weer even geprikkeld worden en op temperatuur komen, in plaats van ‘vast te roesten’. Daarom: blijf ook in de winter regelmatig een stukje rijden, als dat even kan. Doe dat niet korter dan een kwartier, zodat de batterij de kans krijgt om ook weer wat op te laden, na het afgeven van de startstroom.
Het verdient ook de voorkeur om de auto, motor of boot in de winter een beschutte plek te geven in een geïsoleerde garage of andere omgeving. Zo blijft ook de accu nog op een voldoende hoge temperatuur. Ook is het altijd en überhaupt ook voor de motor goed om de eerste kilometers de auto gestaag op temperatuur te rijden, in plaats van direct vol gas. Laat de accu dus warmdraaien, en bij oudere auto’s: wacht zelfs even met het starten ervan.
En heb je een wat oudere auto met start-stopsysteem en is het écht ijzig koud? Het kan dan geen kwaad om dit systeem handmatig tijdelijk uit te zetten, aangezien het telkens vraagt om een piekstroom. Al zal dit bij de moderne auto’s met start-stop meestal niet nodig zijn.
Ten derde | laad in de winter de accu bij met een onderhoudslader
Het is duidelijk. In de winter vraagt de accu van een auto, motor of boot extra aandacht. Zeker als deze al niet meer in goede staat verkeert. Het regelmatig bijladen en volgeladen houden is één van de belangrijkste manieren om de batterij ook in de winter goed te blijven onderhouden. Dit laatst kan nog het makkelijkst met behulp van een onderhoudslader.
Bij elke accu treedt zelfontlading op, en dat proces versnelt bij koude omstandigheden. Een te lage lading is al gauw schadelijk voor de accu. Een onderhoudslader – bekend als druppellader – vergemakkelijkt echter het regelmatig en met beleid bijladen enorm.
De onderhoudslader houdt de accu druppelsgewijs opgeladen. Er zit een technologie achter, processor-gestuurd, om dit druppelen nauwkeurig te doen: afgestemd op zowel de soort accu als op de actuele status van die accu. Hebt u de juiste druppellader te pakken heeft voor de accu van uw auto, motor of boot? Dan weet u zeker dat deze lader telkens precies genoeg lading afgeeft, niet te veel en niet te weinig dus, om de batterij in optimale conditie te houden.
De druppellader werkt geheel automatisch. U hoeft deze niet in de gaten te houden en kan gewoon aangekoppeld blijven. Een lange, koude winter lang.
Welke druppellader voor welk type accu?
Bij Druppellader.com weten we dankzij letterlijk decennia aan ervaring exact welke druppellader het beste past bij de accu van uw voertuig of vaartuig.
Allereerst is daarbij het type accu bepalend. Vervolgens de capaciteit ervan, (meestal) uitgedrukt in ampère-uur (Ah). En als laatste is het voltage van de lader van belang. Druppelladers voor 12 volt zijn het meest gangbaar, maar ze zijn er ook voor 6 en 24, vaak ook in combinatie.
Om het nog gemakkelijker en concreter te maken, geven we nu advies voor specifieke druppelladers: achtereenvolgens voor de auto, voor de motor en voor de boot.
Druppelladers voor een auto
Als eerste noemen we voor de accu van een auto de al jaren populaire CTEK MXS 5.0. Die is absoluut een goede keus. Het is een volautomatische lader, met diagnosefunctie. De MXS 5.0 weet exact of en zo ja, hoeveel lading de accu nodig heeft, zoals gezegd extra belangrijk voor in de winter. Het heeft bovendien een accu-herstelfunctie. Op Druppellader.com is de CTEK MXS 5.0 al jarenlang een ideaal geprijsde hardloper.
Een goede andere optie is de Tecmate Optimate 5. Deze druppellader is erg geschikt voor de moderne Start-Stopsystemen. Nog een voorbeeld is de ook al populaire Telwin T-Charge 12. Deze technisch-intelligente druppellader biedt eveneens een elektronische regeling van de laadstroom, plus automatische onderbreking en herstart van het laden (PULSE-TRONIC).
Druppelladers voor een motor
We starten ons advies voor een druppellader voor de motor graag met de CTEK XS 0.8. Dat is de kleinste 12V lader van CTEK. De lader levert 0,8A en is berekend op het beschermen van voertuigelektronica. De XS 0.8 is om meerdere redenen uitermate geschikt juist voor het onderhouden van de accu van een motor, zeker ook in de winter. Zie de productomschrijving.
Andere goede onderhoudsladers voor de motor
Voor een motor adviseren we ook de gebruiksvriendelijke Tecmate OptiMate 1 Duo. Deze volledig automatische lader is er voor elk type 12V-loodzuuraccu, voor accu's met STD-vuldoppen, voor gesloten accu's (MF), onderhoudsvrije accu's en GEL-accu's. De lader is microprocessor gestuurd en maximaliseert het vermogen en de levensduur van de accu.
We noemen hier ook graag de Telwin Defender 8. Dat is een gunstig geprijsde, intelligente onderhoudslader voor alle soorten droge en natte 6/12V loodzuur accu’s.
Let op: heeft uw motor een lithium accu? In dat geval is echt een specifieke lithium acculader nodig. Denk aan de CTEK Lithium XS of de Optimate Lithium 4S.
Druppelladers voor een boot
We kijken eerst naar de kleinere boten, met een accu TOT ongeveer 100 Ah. Als eerste raden we de al (voor de auto) genoemde CTEK MXS 5.0 aan, evenals de Tecmate Optimate 5. Beide volautomatische druppelladers hebben een diagnosefunctie. Ze zijn geschikt voor elk soort loodzuuraccu.
Ook de CTEK M100 analyseert of de accu de lading kan absorberen en vasthouden. Deze onderhoudslader verwijdert schadelijke sulfaatkristallen, en schakelt na het opladen automatisch over naar de veilige onderhoudsstand.
Liever een lader voor een wat lager budget? Bekijk dan eens de opties die het merk Einhell biedt. Of specifieker: zie de Telwin T-Charge 12.
Voor wat betreft het onderhouden van de wat grotere boten met een 12V accu VANAF ongeveer 100 Ah, adviseren we de volgende laders, onder andere voor in de winter.
Namelijk, zowel de genoemde CTEK M100 als de M15. De M200 is zelfs geschikt voor onderhoudsladen tot maximaal 500 Ah. Deze volautomatische laders hebben speciale functies zoals voor analyse, en ook reconditionering voor bij sterk ontladen accu’s.
Ook de CTEK MXS 10 is een druppellader met geavanceerde technologie. De accudiagnose bepaalt of de accu een lading kan ontvangen en vasthouden. Ook de MXS10 heeft een reconditioneringsfunctie: voor sterk ontladen accu’s zoals met zuurafzetting. De lader is geschikt voor 12V accu’s van 20-200Ah en voor onderhoudsladen tot 300 Ah.
Behoefte aan nog meer advies? Bekijk de productomschrijving, of neem contact met ons op.
Goedkoop en directe verzending uit eigen magazijn
Goed te weten: alle genoemde laders om de accu te onderhouden in de winter, hebben wij op voorraad. We bieden ze goedkoop tot zelfs heel goedkoop aan, en sturen ze na uw bestelling direct uit.