Thuis energieopslagsysteem aanleggen?

 • Geplaatst op
Thuis energieopslagsysteem aanleggen?

Hoe legt u thuis een Energieopslagsysteem (ESS) aan?

Het tijdperk van hernieuwbare energie is aangebroken. Steeds meer mensen overwegen de installatie van een Energy Storage System (ESS) om hun thuisenergieopwekking te optimaliseren. Met de opkomst van zonne-energie wordt het steeds belangrijker om niet alleen energie op te wekken, maar ook op te slaan voor later gebruik. Bovendien maakt een ESS teruglevering aan het vaste net mogelijk. Al met al kan dat op termijn ook interessante financiële voordelen opleveren. Maar hoe pakt u dit aan? En welke producten hebt u nodig om een ESS aan te leggen?

Druppellader.com biedt een schat aan informatie en producten om dit proces te vergemakkelijken. Gespecialiseerd in Victron producten, levert Druppellader.com alles wat u nodig hebt om een op maat gemaakt ESS systeem te creëren. Inclusief thuisaccu's, omvormers, laders, bekabeling, zekeringen, monitoring apparaten en accessoires.

Wanneer is een ESS zinvol?

Het installeren van een ESS biedt diverse voordelen, vooral in situaties waarin men zelf opgewekte energie wil opslaan voor later gebruik. Dit kan met name interessant zijn wanneer er veranderingen optreden in de regelgeving omtrent teruglevering van energie aan het elektriciteitsnet, zoals het vervallen van salderingsregeling. Maar ook terugleveren behoort met een ESS blijvend tot de mogelijkheden, zodat u deze kan inzetten wanneer gewenst.

Het stappenplan voor het aanleggen van een ESS

Overweegt u om een ESS van Victron Energy te installeren? Volg dan dit handige stappenplan om u door het proces te leiden; van het snappen van het systeem tot daadwerkelijke installatie en configuratie. Ons stappenplan omvat het begrijpen van verschillende ESS-types, het selecteren van benodigde hardware en het optimaliseren van de prestaties.

Stappenplan (1 t/m 11):

 1. Oriëntatie en onderzoek: begrijp de basisprincipes van een ESS en onderzoek de verschillende opties op de markt.
 2. Bepaal de behoeften en kies het soort ESS: analyseer uw energieverbruik en behoeften om de juiste capaciteit van de thuisaccu te bepalen. Kies voor een DC-gekoppeld systeem, een AC-gekoppeld systeem, een ESS met energiemeter, net-parallell systeem en/of gebruik met essentiële belastingen.
 3. Selecteer de juiste apparatuur: kies de benodigde componenten zoals de thuisaccu, de Victron MultiPlus II omvormer/lader en bijbehorende interfaces, controlepaneel en overige accessoires.
 4. Installeren van het materiaal: in de correcte volgorde en conform de Factor 1.0 regel.
 5. Firmware updaten: zorg dat al uw apparatuur voorzien is van de nieuwste updates. Dit kan geautomatiseerd.
 6. Configureren parallelle en/of 3-fasige omvormers/accu's, indien van toepassing.
 7. Configureren omvormer / accu via een download van het VEConfigure Tools-softwarepakket.
 8. Bekabeling: zorg voor de juiste bekabeling om alle componenten met elkaar te verbinden.
 9. GX-apparaatinstellingen: installeren en toewijzen van de juiste rollen op het GX apparaat.
 10. VRM account aanmaken: voeg in het Victron Remote Management portaal uw systeem toe voor monitoring en beheer op afstand.
 11. Zet het ESS in werking!

 

ESS Probleemoplossing

We beschrijven in ons stappenplan ook handige tips voor het oplossen van eventuele problemen die zich kunnen voordoen tijdens het installatie- of gebruiksproces van uw ESS.

Configuraties en capaciteiten

Afhankelijk van de grootte van uw huishouden en energiebehoeften, biedt Druppellader.com ESS configuraties op maat voor verschillende capaciteiten. Kies tussen een systeem met een capaciteit van 3 kWh of 5 kWh, geschikt voor verschillende gezinsgroottes.

3 kWh systeem: dit systeem is ideaal voor kleine tot middelgrote gezinnen van 3 tot 4 personen. Het biedt voldoende energieopslag om zelf opgewekte energie te gebruiken voor dagelijks gebruik.

5 kWh systeem: voor de zelfvoorziening van grotere gezinnen tot 4 personen biedt het 5 kWh systeem extra capaciteit voor energieopslag.


Wat is een ESS en hoe werkt het?

Een Energy Storage System (ESS) is een geïntegreerd voedingssysteem dat duurzaam opgewekte energie, zoals zonne-energie, gebruikt om thuisapparaten van stroom te voorzien en overtollige energie op te slaan. Hierdoor kunt u zelf opgewekte energie efficiënt benutten en zelfs terugleveren aan het elektriciteitsnet. Lees meer over alle beginselen van een ESS.

Benieuwd naar meer informatie over ESS en het aanleggen ervan?

Bezoek de nieuwe pagina's op Druppellader.com en ontdek alle essentiële aspecten van energieopslagsystemen, het stappenplan voor installatie en productadviezen voor verschillende gezinssituaties. Maak uw huis klaar voor de toekomst van energieopwekking en -beheer: met een op maat gemaakt Energie Opslag Systeem aan de hand van de knowhow van Druppellader.com.

 

Meer lezen? Bekijk deze nieuwe pagina’s op Druppellader.com

Energie Storage System: de grondbeginselen

Het ESS Stappenplan (11 stappen)


Productadviezen ESS voor een gemiddeld huishouden (klein, middelgroot of groot, 3-4 personen)

Vragen aan de hand van deze nieuwste informatiepagina's? Wij helpen u graag verder!