Uw accu onderhouden met een druppellader

Uw accu onderhouden met een druppellader

Uw motor, auto of boot voor langere tijd stallen? Met een druppellader houdt u de accu in optimale conditie. In dit artikel leest u alles over de werking en het gebruik van een druppellader en bespreken we enkele druppelladers die geschikt zijn voor het onderhoud van uw motor, auto, camper of boot.

In het najaar worden veel auto’s, motoren, boten, campers en caravans voor langere tijd gestald. Wanneer een voertuig voor langere tijd gestald wordt, heeft dit gevolgen voor de accu. Die gaat namelijk achteruit, vooral als het kouder wordt. Een accu zal gaan ontladen en een te lage lading kan schadelijk zijn voor de accu. Het is daarom belangrijk dat een accu tijdens stalling – zoals in de herfst en de winter - goed onderhouden wordt. U doet dit door de accu actief geladen te houden met een druppellader. Op die manier kunt u straks in het voorjaar weer zonder zorgen met uw voertuig op pad.

Een druppellader is ideaal voor het onderhouden van de accu van uw auto, motor, boot of camper
Het ideale product voor het onderhouden van een accu is een druppellader. Een druppellader – de naam zegt het al - zorgt ervoor dat de accu druppelsgewijs (langzaam) opgeladen wordt. De meeste druppelladers kunnen via gespecialiseerde technologie met grote precisie bepalen wat een accu nodig heeft. Dit zorgt ervoor dat een druppellader stopt met laden als de accu vol is en dus nooit teveel of te weinig laadt. Deze manier van laden komt de levensduur van uw accu ten goede. Een druppellader pleegt als het ware onderhoud aan de accu en wordt daarom ook wel een onderhoudslader genoemd. Bijkomend voordeel van een druppellader is dat deze voor langere tijd verbonden kan blijven met de accu. Daarnaast verloopt het laadproces vaak automatisch. U heeft dus na het aansluiten van de druppellader verder geen omkijken meer naar het onderhoud.

Verschil druppellader en acculader
Een druppellader/onderhoudslader is in feite een acculader, maar richt zich specifiek op het intelligent laden van de accu. Dit maakt een druppellader ook zo geschikt voor het op peil houden van de accu over een langere periode (bijvoorbeeld bij stalling). Een acculader is meer bedoeld om de accu in één keer volledig op te laden, zonder na te gaan hoe vol de accu reeds is.

 

Welke druppellader is geschikt? 
Als u van plan bent een druppellader aan te schaffen, is het handig om met een paar dingen rekening te houden. Allereerst gaat u na wat voor type accu er in uw voer- of vaartuig zit. Daarnaast is de capaciteit van de accu van belang. De capaciteit staat als het goed is vermeld op de accu en wordt uitgedrukt in ampère-uur (Ah). Als laatste is het voltage van de lader van belang. Onze druppelladers zijn verkrijgbaar in de voltages 6, 12 of 24 volt (of een combinatie hiervan). 12V-laders zijn het meest gangbaar.

 

Druppellader voor een motor
Bent u specifiek op zoek naar een druppellader voor het onderhouden van de accu van uw motor? Dan adviseren we u één van de volgende laders te kiezen. De eerste is de Telwin Defender 8. Deze voordelig geprijsde, intelligente onderhoudslader is geschikt voor alle soorten droge en natte 6 / 12V loodzuuraccu’s. De lader is uitgerust met elektronische regeling van de laadstroom en een automatisch onderbrekings- en herstartmechanisme. De gebruiksvriendelijke Tecmate OptiMate 1 is een volledig automatische lader voor alle types 12V-loodzuuraccu’s, accu's met STD-vuldoppen, gesloten accu's (MF), onderhoudsvrije accu's en GEL-accu's. De lader is microprocessor gestuurd en optimaliseert het vermogen en de levensduur van de accu. Als laatste bevelen we graag de Ctek XS 0.8 aan. De XS 0.8 is de kleinste 12V lader van CTEK en uitermate geschikt voor het onderhoudsladen van motoren. De lader levert 0,8A en ook deze lader is berekend op het beschermen van voertuigelektronica.

 

Lithium accu in uw motor?
Het kan voorkomen dat uw motor voorzien is van een lithium accu. In dat geval raden wij u aan om te kiezen voor een speciale lithium acculader. Kies bijvoorbeeld voor de Optimate Lithium 0.8.


Druppellader voor een auto
Ook wanneer u op zoek bent naar een druppellader voor de accu van uw auto doen we graag een paar aanbevelingen. De CTEK MXS 5.0 is een volautomatische lader met een diagnosefunctie zodat gemakkelijk bepaald kan worden of en hoeveel lading de accu nodig heeft. Daarnaast is de lader uitgerust met een herstelfunctie. De lader is prettig in gebruik; u hoeft hem alleen maar aan te sluiten en vervolgens doet de lader de rest. Dit alles geldt ook voor de Tecmate Optimate 5. De Optimate 5 is bovendien ook erg geschikt voor de moderne Start-Stopsystemen. De Telwin T-Charge 12 valt ook onder de intelligente druppelladers. De lader is uitgerust met elektronische regeling van de laadstroom en het PULSE-TRONIC systeem (automatische onderbreking en herstart van het laden). Is uw budget wat minder toereikend, dan is de AutoExact lader van DHC een goede keuze. De AutoExact is scherper geprijsd dan de voorgaande laders, maar ook deze druppellader is uitgerust met automatische regeling van de laadstroom en onderbreking en herstart van het laden.

 

Druppellader voor een boot met kleinere accu's tot ongeveer 100 Ah
Druppelladers voor de accu van een boot noemen we ook wel maritieme laders. Als u een onderhoudslader zoekt voor de accu van uw boot tot ongeveer 100 Ah, raden we u als eerste de eerder genoemde CTEK MXS 5.0 en de Tecmate Optimate 5 aan. Deze volautomatische laders zijn geschikt voor alle typen loodzuuraccu’s en dus behalve voor de accu van uw auto ook geschikt voor de accu van uw boot. Ook de CTEK m100 analyseert of de accu de lading kan absorberen en vasthouden. Deze efficiënte en intelligente lader verwijdert bovendien schadelijke sulfaatkristallen en schakelt als de accu volledig opgeladen is automatisch over naar de veilige onderhoudsstand. Als u wat minder te besteden heeft, raden we de DHC AutoExact 12V 5A of de Telwin T-Charge 12 aan.


Druppellader voor een boot met grotere accu's vanaf ongeveer 100 Ah
Op zoek naar een druppellader voor de wat grotere bootaccu’s? Zowel de eerder genoemde CTEK m100 als de CTEK M200 zijn hiervoor geschikt. De M200 is zelfs geschikt voor onderhoudsladen tot maximaal 500 Ah. Beide laders zijn volautomatisch en voorzien van een analysefunctie, een onderhoudsfunctie en een zogenaamde reconditioneringsfunctie (die intreedt bij sterk ontladen accu’s). Ook de CTEK MXS 10 is een lader met geavanceerde technologie. De diagnosefunctie geeft aan of een accu lading kan ontvangen en vasthouden. De MXS 10 is tevens voorzien van een reconditioneringsfunctie die accu’s met zuurafzetting en sterk ontladen accu’s herstelt. De MXS10 is geschikt voor 12V accu’s van 20-200 Ah en voor onderhoudsladen tot 300 Ah.


Wat als er in de stalling geen stoom aanwezig is?
Het komt soms voor dat er op stallingsplaats van uw voer- of vaartuig geen stroom aanwezig is. In dat geval moet u op zoek naar een alternatieve oplossing om ervoor te zorgen dat de accu van uw motor, boot, camper of caravan onderhouden kan worden. Denk in dat geval bijvoorbeeld eens aan een druppellader die gebruik maakt van zonne-energie. U kunt er eventueel ook voor kiezen de accu uit het voertuig te halen en deze thuis te laden.

 

Meer informatie druppelladers
Wilt u graag meer weten over de verschillende type laders? We hebben ze in dit artikel allemaal handig voor u op een rij gezet. Een overzicht van al onze druppelladders vindt u hier.

Test: link naar pagina Acculader voor bus