Solar laadregelaar/ Solar laadcontroller

Op Druppellader.com vindt u de beste solar laadregelaars. Een solar laadregelaar is onmisbaar, als verbinding tussen het zonnepaneel en de batterij. Het apparaat voorkomt zowel onderladen als overladen van de accu, en met name het laatste zorgt ervoor dat de accu tot jaren langer meegaat. De laadregelaar zorgt voor de juiste laadpanning en kijkt daarbij onder andere naar het type accu: AGM, Gel, Lithium.

Wat is het verschil tussen PWM en MPPT laadregelaars?

Er bestaan grote verschillen in kwaliteit en opbrengst tussen de verschillende solar laadregelaars. Kiest u een goedkoper merk laadregelaar dan resulteert dat veelal in een lagere opbrengst of een kortere levensduur van de laadregelaar. Ook onder de betere merken laadregelaars bestaat een belangrijk verschil in opbrengst. Er bestaan namelijk 2 soorten laadregelaars, te weten de PWM laadregelaars en MPPT laadregelaars. We bespreken hieronder de verschillen. Bij de aangeboden producten wordt ook steeds duidelijk aangegeven of u te maken hebt met een PWM of een MPPT laadregelaar.

PWM laadregelaar

PWM staat voor Pulse Width Modulation en dat betekent dat de spanning van het zonnepaneel naar beneden wordt bijgesteld tot ongeveer het voltage van de accu op dat moment. De PWM laadregelaar verbindt de zonnepanelen met de accu en past alleen het voltage aan om zodoende accu te laden. Het gevolg is dat de regelaar een minder goede opbrengst heeft in tijden van bewolkt weer of bij intensieve belasting van de accu.

De PWM laadregelaar is geschikt voor panelen met een uitgangsspanning die niet te ver boven dat van de accu('s) ligt. Dit zou dan ook veel vermogensverlies opleveren en dat is zonde.

MPPT laadregelaar

MPPT staat voor Maximum Poqer Point Tracker en dat betekent dat de laadregelaar altijd het maximale vermogen uit het zonnepaneel probeert te halen. De MPPT laadregelaar is meer geavanceerd dan de PWM laadregelaar en daardoor ook vaak duurder in aanschaf. De MPPT regelaar werkt zodanig dat het het vermogen uit de zonnepanelen zodanig omzet dat het aan de spanningsbehoefte van de accu maximaal probeert te voldoen. Bij een hoger verbruik van de accu zal dat meer zijn dan in rust.

Een MPPT laadregelaar kan verbonden worden met een zonnepaneel met een substantieel hogere nominale spanning dan de accuspanning zelf heeft. In deze situatie zal de MPPT regelaar alsnog het maximale vermogen uit het paneel omzetten naar een maximaal laadrendement voor de accu. Ook op dagen met minder zon zal het rendement van de MPPT laadregelaar beduidend hoger zijn dan dat van de PWM laadregelaar (soms zelfs wel 30% hoger).

Zoals besproken wordt het verschil tussen MPPT en PWM laadregelaars groter in opbrengst naarmate het spanningsverschil tussen zonnepaneel en accu groter wordt. Zeker bij grote zonnepanelen en bij in serie-geschakelde zonnepanelen is het daarom aan te raden om een MPPT laadregelaar te kopen. Bij kleinere zonnepanelen (onder de 100Wp) is de PWM laadregelaar een prima keus. Het verschil in opbrengst is dan minder en daarmee is het een prima alternatief (zeker gezien de meerprijs van de MPPT regelaars) om voor de PWM laadregelaar te kiezen.

Lees meer
Filter uw productenMastervolt Solar ChargeMaster SCM20 PWM
Mastervolt Solar ChargeMaster SCM20 PWM
Solar ChargeMaster SCM20 PWM
 
De Mastervolt Solar ChargeMaster SCM20 PWM werkt op basis van PWM techniek en biedt een prima oplossing om accu’s te laden door middel van zonne-energie. De SCM20 PWM is geschikt voor 12V en 24V systemen.
Mastervolt Solar ChargeMaster SCM40 PWM
Mastervolt Solar ChargeMaster SCM40 PWM
Solar ChargeMaster SCM40 PWM
 
De Mastervolt Solar ChargeMaster SCM40 PWM werkt op basis van PWM techniek en biedt een prima oplossing om accu’s te laden door middel van zonne-energie. De SCM40 PWM is geschikt voor 12V en 24V systemen.

€119,95

Informatie
Mastervolt Solar ChargeMaster SCM25 MPPT
Mastervolt Solar ChargeMaster SCM25 MPPT
De Mastervolt Solar ChargeMaster SCM25 MPPT is een geavanceerde hoogwaardige MPPT solar laadregelaar met een hoog rendement en uitermate geschikt voor kleine en middelgrote systemen.

€209,95

Informatie
Mastervolt Solar ChargeMaster SCM60 MPPT-MB
Mastervolt Solar ChargeMaster SCM60 MPPT-MB
Solar laadregelaar Mastervolt SCM60 MPPT-MB
 
De Mastervolt Solar ChargeMaster SCM60 MPPT-MB is een geavanceerde hoogwaardige MPPT solar laadregelaar met een hoog rendement en uitermate geschikt voor middelgrote tot grote systemen.

€609,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 1 van 1